Contacts | Useful links

Thursday, December 12, 2019
header tz

Marijansko svetište u Dragotinu - obilježavanje blagdana Velike Gospe 2019.

Najstarija je Gospina crkva u Istočnoj Hrvatskoj, broji oko 700 godina. Prvi put se spominje 1332. godine i to kao središte dragotinske župe. Na putu prema Beču, Turci opustošiše dragotinsku župu. Crkva je također bila veoma oštećena, ali još uvijek su stajali njezini zidovi i krov. Obnovio ju je đakovački biskup Bakić, pa se u njoj služila povremeno sveta Misa, iako u samom Dragotinu nije bilo stanovnika sve do 1750. godine. Iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. To je bez sumnje najvrjednija povijesna znamenitost u dragotinskoj Crkvi. Nepoznati umjetnik htio je valjda izraziti: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, isto bolno je se dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana za vrijeme turskog zuluma. Od tada se u crkvi posebno štuje Gospa.

U novije vrijeme postavljen je u crkvu vrlo lijep kip Majke Božje s krunom na glavi i s djetetom Isusom u naručju. Taj se kip nalazi na glavnom oltaru i svraća posebnu pažnju Marijinih štovatelja koji hodočaste amo najviše na blagdan Velike Gospe. Crkva je više puta bila popravljana, no 1899. godine potpuno je obnovljena. Iz godine u godinu u ovo Marijansko svetište skuplja se sve više hodočasnika. Mnogobrojne hodočasnike privlači amo povijesni značaj crkve, a napose njezin ugodan smještaj, daleko od svake buke, na zelenom mirnom proplanku, što upravo odgovara pobožnosti i težnji. Iz daleka se vidi jer stoji na uzvisini, a ispred nje pruža se ravan prostor. Okružuju je samo zeleni borovi. No ona se ponosno uzdiže iznad borova i iznad sela.

Ni zub vremena, ni tursko pustošenje, ni potresi nisu je uništili. Upravo je Marija sav ukras, sva ljepota, sva slava i ponos te povijesne crkve. Iz okolnih sela počeo je amo hodočastiti kršćanski puk. Tako je to mjesto postalo svetište Majke Božje i stjecište vjernika iz okolice.

RASPORED HODOČAŠĆA I SLAVLJA 2019. GODINE:

Dragotin

IZVOR: Marijansko svetište Dragotin - župa Trnava

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3