Contacts | Useful links

Wednesday, June 03, 2020
header tz

SSŠ Antuna Horvata partner u Regionalnom centru kompetentnosti

Skolski objekt u Trnavi

Ministarstvo turizma, Posredničko tijelo razine 1 Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, objavilo je 16. svibnja 2020. Odluku o financiranju 6 projekata u ukupnom iznosu 388.251.944,33 kuna. Riječ je o sufinanciranju u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” koji se s 85 posto financira iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna, rekao je ravnatelj Mirko Ćurić.

Riječ o odluci koja će imati veliku važnost i za strukovno školstvo na području Đakova i Đakovštine, budući da je Srednja strukovna škola Antuna Horvata partner Ugostiteljsko-turističkoj školi u ovom projektu. Škola će razvijati nove kurikulume i standarde zanimanja u području eno-gastronomije i tradicijske kuhinje te će provoditi obrazovne programa za obrazovanje odraslih i programe cjeloživotnog učenja, ali i aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja itd.

Aktivnosti će Škola provoditi na novom školskom objektu u Trnavi, na kojem je zasađen vinograd i trenutno se prilagođava za školske potrebe te u sklopu sadašnje školske zgrade u Đakovu, u kojoj će se urediti novi moderni praktikumi s najsuvremenijom opremom koja će se financirati iz projekta. Ukupna vrijednost uspostave novog Centra je preko sedamdeset milijuna kuna, a značajna sredstva od nekoliko milijuna kuna će biti usmjerena na Srednju strukovnu školu Antuna Horvata.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima (poslodavcima) i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada. Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici. S obzirom na to da je ovaj sektor u Đakovu vrlo važan i ubrzano se razvija, vjerujemo da će koristi od aktivnosti novog RCK u Đakovu i Đakovštini biti višestruke, rekao je ravnatelj Ćurić.

 

Izvor: Tranzistor

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3