Contacts | Useful links

Thursday, July 02, 2020
header tz

Postelje za 54. Đakovačke vezove rezervirane u siječnju

Djkovacki vezovi arhiv

Đakovački vezovi dosadašnjih godina za vrijeme svoga višetjednog održavanja, a s naglaskom na udarni vikend početkom srpnja, okupili bi u Đakovu čak približno 100.000 gostiju iz cijele Hrvatske, ali i drugih, pa i najudaljenijih zemalja, poput SAD-a, Kanade i Australije, gdje naša dijaspora posebno njeguje svoju tradiciju, pa zbog nje, sa svojim KUD-ovima, dolazi na smotre folklora u Hrvatsku i nikako ne želi propustiti Đakovačke vezove.

Ove godine, najavio je na prošlotjednoj konferenciji za novinare kada je predstavljen okvirni program 54. Đakovačkih vezova njihov predsjednik i gradonačelnik Marin Mandarić, ne možemo očekivati toliki broj posjetitelja đakovačke smotre folklora. Razlog je, dakako, pandemija koronavirusa i mjere koje su utjecale i na vrijeme trajanja te program ovogodišnjih Vezova. Podsjetimo, bit će održani od 29. lipnja do 5. srpnja, uz reduciran program u kojem će se ipak naći njihova esencija – svečano otvorenje scenskom slikom pred katedralom, svečana povorka središtem grada, izbor najljepšeg narodnog ruha – ovaj put subotom na trgu, kao i zatvaranje Vezova u Velikom parku. Bit će u tih šest vezovskih dana i niz popratnih priredbi. Vezovi su glavni promotor grada, pa tako i glavni "punjač" turističke statistike, turističkog prometa i smještajnih kapaciteta u Đakovu, odnosno top-događaj Hrvatskoj.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Đakova Marija Burek, kaže kako su gotovo svi smještajni kapaciteti za 54. Vezove bili rezervirani, odnosno popunjeni već u siječnju. Bilo je to uoči pandemije koronavirusa na čijem je početku i njezinim širenjem dio njih, dodaje, bio otkazan.

– No imamo sada informacije da nam se gosti, rezervacije postelja za Đakovačke vezove, jenjavanjem pandemije ponovno vraćaju – kaže Burek.

Treba reći da je popunjenost đakovačkih smještajnih kapaciteta s početka godine dijelom bila i zbog godišnjice vukovarske epopeje, u studenome. Obljetnica bitke za Vukovar i Vinkovačke jeseni događaji su, dodaje Burek, od kojih i Đakovo, njegovi iznajmljivači, imaju koristi, kao što i druge destinacije imaju koristi od Đakovačkih vezova, dodaje direktorica TZ-a grada Đakova.

A pandemija je u Đakovu prekinula turistički promet u trenutku kada je on, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, znatno rastao.

– Od 1. siječnja do 1. ožujka ove godine broj noćenja porastao je u odnosu na to vrijeme prošle godine u gradu Đakovu za 14%, i bili smo zaista zadovoljni time – kaže Burek. Značajan pad turističkih brojki zbog pandemije, dakako, prisutan je i drugdje.

U ovom trenutku u Đakovu je ukupno 461 ležaj, uključujući i pomoćne.

 

Foto: Pero Šola

 

Izvor: Glas Slavonije

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3