Contacts | Useful links

Monday, November 30, 2020
header tz

Đakovčaninu Mariju Šulini Zlatni lav za režiju na Venice Film Awardsu

Dok pojedini već etabilirani redatelji s hrvatske filmske scene tek nakon niz pokušaja bivaju nagrađeni na prestižnim inozemnim filmskim festivalima, đakovačkom redatelju Mariju Šulini to je pošlo za rukom već pri slanju svog filma prvijenca "Adam". Na Venicu Film Awardsu, u jakoj konkurenciji filmova iz čak 35 zemalja koji su ušli u službeni izbor za najbolji igrani film za listopad, Šulina je proglašen najboljim redateljem za prethodni mjesec.

125147529 1866520506821822 5309400913205528263 o

- Ekipa s filma i ja još smo ponosniji jer me je za najboljeg redatelja odabrao 14-člani žiri u kojemu su svi odreda prekaljeni filmaši, čista struka - kaže Šulina dok pljušte čestitke na njegovu adresu i na društvenim mrežama. S obzirom na epidemiološku situaciju, nagrada za najboljeg redatelja, Zlatni lav, iz Venecije će mu stići poštom. Nakon mjesečnih selekcija i izbora, Festival ide ka godišnjem izboru.

Žiri Venice Film Awardsa očito je prepoznao kompleksnost i dubinu filmske priče "Adam", čija je osnovna poruka - stop nasilju nad djecom, onom ratnom, obiteljskom, vršnjačkom i svake vrste. "Adam" je u cijelosti prvi slavonski igrani film u čijoj se naslovnoj ulozi našao glumac Amaterskog kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca Zdravko Šinjori odradivši vrhunski posao, kao i kolege mu iz spomenutog kazališta, te glumci s osječke Akademije Jasmin Novljaković i Vjekoslav Janković te Antonio Jakupčević iz osječkog HNK-a. Scenarst je Franjo Nagulov, a produkciju potpisuje Slavonia Nova.

Venecijanski uspjeh filma “Adam” to je veći ako se zna da je u njegovu financiranju izostala potpora državnih institucija; isfinanciran je sredstvima Grada Đakova, Općine Ivankovo, Općine Strizivojna i drugih lokalnih samouprava na čijem je području sniman. 

Izvor: S.Župan / Glas Slavonije

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3