Srijeda, Siječanj 23, 2019
header tz

Dnevnik.hr preporučuje posjet Đakovu

Portal Dnevnik.hr preporučuje posjet Đakovu, a članak vam donosimo u cijelosti.

 

Za vikend u Đakovo? Grad impozantnih građevina i predivne prirode

 

Impresionirat će vas arhitektura grada, srednjovjekovne zidine koje su štitile grad prije 7 stoljeća, džamija iz 16. stoljeća i stara gradska jezgra. No, osim toga, ovdje i priroda oduzima dah.

Đakovo se sa svojim prosvjetnim i kulturnim institucijama može staviti uz bok mnogo većim gradovima nego što je on sam. A najpoznatija i najprepoznatljivija zgrada je ona đakovačke katedrale Svetog Petra, građene između 1866. i 1882. godine.

1Đakovačka katedrala (Foto: Pixsell)

Pa ako krenete prema Đakovu, katedrala će biti neizostavna točka obilaska. Biskup Strossmayer ju je graditi u svojoj 52. godini, a sagrađena je od 7 milijuna opeka iz ciglane đakovačke biskupije. Mješavina je romaničkog, gotičkog i renesansnog , a svojom veličinom i izgledom plijeni pažnju svih koji dođu u ovaj grad. U njoj je 7 oltara, 31 kip, 32 reljefa i 43 slike. Tornjevi su visoki 84, a dugačka je 74 metra.

Nekoliko  hoda udaljen je Korzo, koji nije prazan ni . U centru grada uvijek je živo jer Đakovčani ovdje sve mogu obaviti, od poslova do šopinga.

Strossmayerov park još je jedna lokacija koja obilježava ovaj grad. Park je nastao u prvoj polocivi 19. stoljeća, u njemu se održava i najveća manifestacija ovog kraja, Đakovački vezovi.

7Đakovački vezovi (Foto: Pixsell)

Strossmayeru je posvećen i muzej, otvoren 1991., u kojem su izloženi brojni dokumenti, knjige, slike, sve što govori o čuvenom đakovakom biskupu. Od impozantnih građevina vrijedi obići i Samostan Sestara te Biskupski dvor, a zaviriti možete i u Muzej Đakovštine.

Impresionirat će vas arhitektura grada, srednjovjekovne zidine koje su štitile grad prije 7 stoljeća, džamija iz 16. stoljeća i stara gradska jezgra. No, osim toga, ovdje i priroda oduzima dah.

U okolici Đakova čak su 2 jezera. Umjetno Jošava, udaljeno 2 kilometra od grada, napravljeno 1963. za uzgoj riba. Dugačko je 4,5 kilometra, a široko 100 do 180 metara. Malo dalje od grada, nekih 12 kilometara, jezero je Mlinac, također dobro za ribarstvo. U njemu možete uloviti smuđa, šarana, soma, grgeča, štuku...

Još je jedno mjesto neizostavno u posjetu Đakovu. Ergela lipicanaca koja se nalazi na dvije lokacije, Pastuharni, u gradu Đakovu te u Ivandvoru, nekih 4,5 kilometra od Đakova. Za obilazak ergele i predivnih konja trebate se najaviti 10-ak dana unaprijed.

6Ergela lipicanaca (Foto: Pixsell)

Cijene obilaska nisu velike, 30  za odrasle prilikom grupnog i 20 kuna prilikom pojedinačnog posjeta. Ako ste u grupi, imate i vodiča. A ako idete na obje lokacije, obilazak je 50 kuna. Možete promatrati dresuru, voziti se u fijakeru ili zaprežnim kolima, jahati ili se natjecati u bacanju potkove, a cijene tih aktivnosti dogovarate po dolasku.

Đakovačka ergela, inače, jedna je od najstarijih u Europi, osnovana je 1506. godine, a prije 45 godina posjetila ju je i engleska kraljica Elizabeta II.

Gastronomska ponuda Đakova je bogata, a temelji se na tradicionalnim slavonskim specijalitetima.

Centar grada najbolje je obići pješke, a za uživanje u Đakovu ostavite si čitav vikend jer vam jedan dan neće biti dovoljan. 

Autor: Matea Vipotnik

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3