Nedjelja, Veljača 24, 2019
header tz

52. Đakovački vezovi 2018. – najava manifestacije - 21. lipnja - 8. srpnja 2018.

Maja Muškić 2

Foto: Maja Muškić

 

PROGRAM 52. ĐAKOVAČKIH VEZOVA - 21.6. - 8.7.2018. - PREUZMITE PDF

 

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, te gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju).

U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji – svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom ”Slavonijo, zemljo plemenita” sa bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005., godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2016.godinu, 2013. godine je proglašena za najboljom kulturnom manifestacijom na području Republike Hrvatske ''Doživi Hrvatsku – Experience Croatia'' od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice, u 2017./2018. godini manifestacija je nositelj oznake EFFE Label koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi. Riječ je o oznaci koja je dodijeljena od strane Međunarodnog žirija Europskog udruženja festivala te je, također u 2017. godini, manifestacija dobila nagradu ''Simply the best'' dodijeljenu od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turističkog časopisa Way to Croatia.


Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

 

Kao dugogodišnje suorganizatore pojedinih programa u okviru ove manifestacije ističemo: Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Maticu hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika, Državnu ergelu Đakovo, Muzej Đakovštine, Udrugu kulinara ”Đakovački kulin”…

Đakovo se oduvijek zove i jest ”Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije…čarolija gastronomije, zvuka i običaja…što upravo ovom manifestacijom obuhvaćamo i slavimo i čuvamo od zaborava.

Glavna završna tri dana manifestacije su:

 

6.7.2018. (petak)

21:00 - Svečano otvaranje 52. Đakovačkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale

22:30 - Glazbeni program: Slavonske lole / Slavonski dukati - Vezovski šator

 

7.7.2018. (subota)

18:30 - Nastup gostujućih skupina - Pozornica u Strossmayerovom parku

21:00 - Predstavljanje zemlje partnera: Koncertni program Nacionalnog centra narodne kulture Muzej Ivan                 Hončar iz Ukrajine - Strossmayerov park

22:00 - Glazbeni program: Radio Luksemburg / Hladno pivo - Vezovski šator

 

8.7.2018. (nedjelja)

8:30 - Svečana povorka sudionika ulicama Đakova - od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)

10:30 - Međunarodna smotra folklora - Strossmayerov park

11:30 - Smotra folklora Hrvatske - Pozornica u Strossmayerovu parku

17:00 - Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema - Pozornica u Strossmayerovu parku

21:00 - “Slavonijo, zemljo plemenita” - Pozornica u Strossmayerovu parku - Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci)

22:00 - Glazbeni program: BestMan Band / Vigor - Vezovski šator

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3