Subota, Prosinac 15, 2018
header tz

Đakovština je veliki cikloturistički potencijal

PREDSTAVLJENA KNJIGA „BICIKLISTIČKI VODIČ“ KOJA OTVARA MOGUĆNOSTI RAZVOJA TURIZMA U ĐAKOVU I ĐAKOVŠTINI

„Uči nas užitku kretanja na drugačiji način -biciklom dovoljno brzo, a opet dovoljno polako kako bismo svim svojim čulima osjetili i doživjeli krajolik te zavirili u sve njegove skrivene zakutke.“

Đakovačka Gradska knjižnica i čitaonica nastavlja sa svojim bogatim programom. U subotu, 3. ožujka, predstavljena je knjiga „Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem autora Lidije Vrečar Mišćin i Roberta Rige. Izdavač je Mozaik knjiga, a vodič je podijeljen u dvije turističke regije: Središnja Hrvatska  s Gradom Zagrebom i Slavonija i Baranja i zapadni Srijem. Autori su obišli 13 županija i napravili vlastiti odabir 40 biciklističkih ruta koje imaju ono nešto zanimljivo za vožnju biciklom. U svojim istraživačkim pohodima terenom prošli su oko 1569 km i napravili oko 10.000 visinskih metara koji potvrđuju da Panonska Hrvatska nije čista ravnica , već itekako puna brežuljkastih biciklističkih izazova u kombinaciji s atraktivnim rječnim dolinama. U vodiču se na 280 stranica nalazi 400 fotografija, a među njima i nekoliko Đakovčanke Silvije Butković. Autorice je u vodič ukomponirala i 151 crticu (štiklec) iz povijesti i života te drugim prostornim zanimljivostima.

biciklisticki vodic promocija 554x350

Marija Burek (lijevo) i Lidija Vrečar Mišćin predstavljaju mogućnosti razvoja cikloturizma

Promociju je otvorila direktorica đakovačke Turističke zajednice Marija Burek ističući velike mogućnosti ovakvoga oblika razvoja turizma, međutim, grad Đakovo, nažalost, još nema izrađen plan mreže biciklističkih ruta koje bi eventualno mogle privući domaće i strane goste i turiste. Već sada je poznato da u Đakovu ima sve više Đakovčana koji se zanimaju za ovakav oblik zabave i rekreacije, međutim, osim biciklističke staze prema Kuševcu nema niti jedne druge staze koja bi mogla svojim specifičnostima privući goste koji bi bili spremni i potrošiti dio svojih sredstava. Postoje planovi da se biciklističke staze izgrade prema Budrovcima i Satnici, međutim, da bi  se moglo govoriti i o izrazitijem razvoju cikloturizma  treba  pojačati razvoj smještajnih kapaciteta, raznih vrsta pratećih usluga za bicikliste i cikloturiste, različitih vrsta kušaonica domaćih proizvoda: vina, sira, meda i kulena… Najbolji primjer ovakvoga oblika provođenja vremena u prirodi je akcija Planinarskoga društva Đakovo koje je organizator “Amaterskog triatlona na Boroviku , a tu je i već tradicionalna, vrlo popularna “Đakovačka obiteljska biciklijada” na jezeru Jošava. Da bismo mogli organizirano razvijati cikloturizam potrebno je izraditi Plan razvoja mreže lokalnih biciklističkih ruta i poveznicama na županijske, državne i EuroVelo rute. Direktorica  TZ  Đakovo Marija Burek članica je Savjeta za razvoj kontinentalnoga turizma i vjeruje kako će i ovaj oblik zdravoga života uskoro biti razvijen i postati itekako popularan i dugoročno tržišno značajan za  Đakovštinu.

Lidija Vrečar Mišćin: Jedino je Borovik prepoznat zanimljivom brdsko biciklističkom destinacijom

Autorica Biciklističkoga vodiča Lidija Vrečar Mišćin u zanimljivom devedesetominutnom izlaganju otkrila je kako je vodič nastao: od same ideje bilježenja odvezenih biciklističkih ruta na vlastitom portalu www.pedala.hr još 2004. godine, pa do intenzivnijih izleta i putovanja biciklom  uz bilježenje dojmova s mnogobrojnih zanimljivih vožnji diljem kontinentalne Hrvatske koje su kroz godine odvezli ona i njezin prijatelj iz planinarskih dana i koautor vodiča Robert Rigo, koji zbog poslovnih obveza danas nije bio na prezentaciji. Autorica je istaknula najvažnije hrvatske destinacije cikloturizma ističući da, uz grad Zagreb, u biciklističkoj infrastrukturi u Panonskoj Hrvatskoj prednjače Međimurska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Osječko-baranjska županija koje su poznate po razmjerno velikom broju biciklističkih traka na kolniku i pješačko-biciklističkih staza na pločniku. Govoreći o Slavoniji, autorica je istaknula da je ravničarski Osijek na rijeci Dravi uistinu grad u kojem se osjećate kao “kralj na biciklu”, dok su u vodiču još odabrane i gradske rute mrežom biciklističkih staza grada Zagreba i Vukovara kojim prolazi EuroVelo 6 – Dunavska ruta.

„Razvojni trendovi i cikloturistički standardi europskih zemalja polako dolaze i do nas i važno je da gostima možemo ponuditi sigurnu i kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, dobre biciklističke rute uz koje ide i smještaj, atrakcije, kulturne znamenitosti, gastro i ostala prateća cikloturistička ponuda, kao i kvalitetni sadržaji za zabavu. Znajući da je grad Đakovo grad biskupa Strossmayera i bogate povijesti koji ima ergelu lipicanaca staru 510 godina i njeguje uzgoj  lipicanaca već punih 210 godina , a tu jedinstvena Strossmayerova  katedrala sv. Petra, sve su to aduti koji  privlače turiste u ovaj grad i treba ih još jače iskoristiti. U cikloturizmu Đakovo još nije prepoznat kao grad s razvijenom biciklističkom infrastrukturom i većim brojem ruta, ali privukla nas je ipak jedna destinacija: to je biciklistička ruta  na Boroviku koja nudi 29 kilometara kružne rute oko jezera Borovik, najprije kratko asfaltom, a onda većim dijelom po makadamskoj podlozi kroz prelijepe šume  Đakovačke biskupije. Ta označena biciklistička ruta nudi doista kvalitetan doživljaj brdsko biciklističke vožnje i popratne sadržaje kao što je planinarska kuća Borovik,  šumska “Poučna staza Popovac”, zatim izvor Ostojčićka, kamp na jezeru i mogućnosti sportskog ribolova. Planinarska kuća koja bi bila otvorena, lijepi šumski proplanci, karmel sv. Josipa u Levanjskoj Varoši, selo Paučje i prekrasni vidici unaokolo biciklističku rutu “Borovik-Vuka” čine  doista zanimljivom i atraktivnom  za većinu   biciklista orijentiranih brdsko biciklističkoj vožnji ljepotama prirode.  Uz ovu knjigu, u Hrvatskoj je od 2016. godine pokrenuto Koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma Hrvatske pri Ministarstvu turizma (www.cikloturizam.hr), pa ovo može biti i poziv gradu Đakovo da se aktivnije uključi u njegov rad, jer cikloturizam je zasigurno budućnost kontinentalnoga turizma, uz još malo bolju bicikličku infrastrukturu, više kvalitetne smještajne ponude na ruralnom prostoru i nekoliko dobrih kampova ili kamper odmorišta. Koordinacijsko tijelo od studenog 2017. godine dobilo je i imenovane županijske predstavnike, a za Osječko-baranjsku županiju  županiju to su Antonio Sobol i Dubravko Ižaković. Jučer je u Osijeku u ŽK Osijek održan  okrugli stol s temom  razvoja cikloturizma Osječko-baranjske županije i potencijalom njegovih gradova i općina.  Rečeno je da će se u okviru ove teme krenuti s daljnjom izradom provedbenih planova  razvoja cikloturizma, infrastrukture i prateće ponude za bicikliste. Grad Đakovo trebao bi postići dogovor sa susjednim općinama, definirati turističke prioritete i za turistički prihvat spremne lokacije, zatim izraditi  Plan razvoja mreže biciklističkih ruta i njihovog označavanja. Đakovo ima jako puno toga što može ponuditi turistima samo je potrebna bolja koordinacija relevantnih dionika i više poticajne inicijative Grada i TZG na razvoju cikloturizma Đakovštine, zaključila je autorica vodiča.

biciklistički vodič

O tome kako bicikl i zdrav način života približiti mladima, Lidija Vrečar Mišćin odgovorila je: „Možda premalo radimo na tome kako zainteresirati mlade za ovakav oblik rekreacije i zdravog boravka u prirodi. Što se tiče edukativnih programa vožnje bicikla, HAK Hrvatski autoklub ima jedan “Program osposobljavanja za upravljanje biciklom” mladih odnosno osnovnoškolaca (https://bicikli.hak.hr/). Prijavu kandidata za provjeru može napraviti nastavnik ili druga ovlaštena osoba popunjavanjem on-line obrasca.  Program pokazuje jako dobre  rezultate i stvara bazu djece koji imaju iskustvo vožnje biciklom i temeljnih odrednica sigurnosti u prometu. Dakle, neke inicijative postoje, ali da će to biti  težak izazov, sasvim je sigurno. Na mlade treba djelovati u smislu razvoja zdravoga života i povezanosti kroz tjelesni odgoj, zašto ne i budući zdravstveni odgoj, u školama, također i kroz sportske  klubove, planinarska i biciklistička društva/ klubove, udruge zaljubljenika u vožnju biciklom i rekreaciju. Dobar primjer je  Rekreacijsko društvo iz Pitomače “Zeleno srce” (http://zelenosrce.com).  Mislim da na djecu i mlade trebamo utjecati sa obije navedene strane, i kroz programe osposobljavanja, i kroz obrazovanje i slobodne aktivnosti. Iako je današnji život  puno drugačiji od onog koji smo vodili nekada, jer mladi imaju jako puno online, mobilnih i virtualnih izazova koji ih vežu za boravak u kući, život s prirodom oduvijek je bio čovjekov sastavni dio i treba ga itekako poticati kod današnje djece i mladeži stvarajući dobre i zdrave navike od najranijih dana. Znamo da ipak najviše toga dolazi baš iz obitelji, no ako to nije slučaj, mladima moramo pružiti mogućnosti da kao tinejdžeri (velika djeca u najosjetljivijoj dobi), ako to sami žele, mogu krenuti takvim putem ako ga osjećaju duboko u sebi, bilo kroz neko lokalno rekreacijsko društvo ili već postojeće sportske klubove, planinarska i prirodoslovna društva i slično. Zato je važno izraditi sigurnu i dobro označenu biciklističku prometnu infrastrukturu, i ponuditi ju svima, a najviše stanovništvu lokalne zajednice, a zatim ga informirati o njoj i potaknuti na kretanje biciklom i odlazak na neki izlet s obitelji, uvesti grupne vikend vožnje iz grada na selo u prirodu ili redovitije posjećivati rekreativne biciklijade (portal www.biciklijade.com, na primjer, može biti zgodan izvor ciljanih informacija o tome). Tada će se već polako i u vašem gradu pojaviti “kritična masa” onih kojima boravak u prirodi, i to još biciklom, predstavlja užitak. I naravno, u stvaranju pozitivnih priča i navika života s prirodom nikada ne treba zanemariti  onaj pozitivan zdravstveni učinak vožnje bicikla na cijelo tijelo koji u današnjem suvremenom načinu života može biti jako dobar ventil za bijeg od stresa i cjelovito opuštanje uz upijanje pozitivne energije iz prirode u dobrom društvu i uz dobru zabavu,  zaključila je Lidija Vrečar Mišćin.

IZVOR: www.djakovo-sport.com 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3