Srijeda, Siječanj 23, 2019
header tz

Likovni natječaj Malih vezova - Natječaj za najbolje likovne radove djece predškolske dobi i učenika osnovnih škola

Folklorni odbor Malih Vezova, uz podršku Grada Đakova i Turističke zajednice, poziva Vas i Vaše učenike/djecu da i ove godine sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih Vezova. Cilj inicijative je uključiti u vezovska događanja što veći broj djece te ovoj festivalskoj folklornoj manifestaciji dati novo lice - lice kvalitetnog i zanimljivog dječjeg festivala.

Tema ovogodišnjeg natječaja je TKANJE. Tkanje je tradicijska tehnika izrade tkanine, koja koja je u Slavoniji, pa tako i u Đakovštini, bila aktivno zastupljena do sredine 20. stoljeća, a ponegdje se zadržala i do danas. Iako se platno i odjeća više ne izrađuju na tkalačkom stanu, naši domovi, ormari, škrinje, pa i fundus Muzeja Đakovštine, bogati su predmetima izrađenima tijekom 19. i 20. stoljeća. Na tkalačkom stanu tkanine se mogu izrađivati od pamuka, svile ili vune. Osim tkanine, na tkalačkom stanu moguće je izraditi i čitave odjevne predmete poput pregača, tkanica ili pojasa. Uz odjevne predmete, rezultat tkanja su i raznobojni vuneni prekrivači, u Đakovštini znani kao ponjavci, ili ručnici, tzv. otarci, koji se i danas mogu vidjeti na svadbama. Vještina tkanja podrazumijeva poznavanje različitih tehnika ispreplitanja niti koji i kod jednobojnog platna, npr. bijelog pamučnog, ostavlja različite geometrijske uzorke. Svaki od njih ima svoj specifičan naziv i čuva posebna znanja koja su danas gotovo zaboravljena.

Cilj ovoga likovnog natječaja je potaknuti učitelje i učenike na istraživanje različitih tehnika tkanja, uzoraka, kombinacija boja itd. te isto prikazati u crtežu, slici ili reljefu.

Učitelji i učenici će uočiti, prepoznati obilježja, sličnosti i razlike tkanja. U crtežu tkanja kombinirati i varirati strukturne i teksturne crte te crte različitog toka i karaktera. Uočiti, spoznati i izraziti ritam u ornamentu (geometrijskog ili pojednostavljenog oblika iz prirode). Istražiti sve čime je postignut ritam u oblikovanju tkanina. Određenu sliku ili uzorak tkanine s kromatskim vrijednostima interpretirati na svoj, originalan način služeći se znanjem o svjetlosnim vrijednostima boja.

Natječaj je otvoren do 15. lipnja 2018. godine, a prijaviti se mogu samo pojedinačni radovi učenika osnovnih škola i vrtića s područja Grada Đakova i Đakovštine.

Natječaj će biti proveden u tri kategorije, prema uzrastu djece:

 

a)Vrtići i predškola

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tempere

 

b)Razredna nastava

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tuš i pero, tempere i kombinacije zadanih tehnika

 

c)Predmetna nastava

Tehnike: vodene boje, tuš i pero, tempere, kolaž papir i kombinacije zadanih tehnika

             

Propozicije natječaja su sljedeće:

 

  1. Svaka škola i dječji vrtić samostalno organizira sudjelovanje djece i učenika u natječaju.
  2. Na uratku je potrebno označiti naziv škole ili dječjeg vrtića, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e-adresu mentora, ime i prezime djeteta, razred ili skupinu.
  3. Radove je potrebno dostaviti u Turističku zajednicu grada Đakova, najkasnije do 15. lipnja 2018. godine.
  4. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo koje čine: Dajana Karas, mag. educ. art., Marija Gačić, mag. ethnol., Maja Nikačević, dipl. uč.
  5. Prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade. Radovi se ne vraćaju.
  6. Autori najboljih radova bit će nagrađeni, a svi radovi će biti izloženi na zajedničkoj izložbi o kojoj ćete biti pravodobno obavješ

Za sva dodatna pitanja vezana uz likovni natječaj stojimo na raspolaganju putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Folklorni odbor Malih vezova

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3