Četvrtak, Listopad 18, 2018
header tz

Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana – 19. i 20. svibnja 2018.

Gorjanske ljelje 2 Photo by Maja Muškić

Na blagdan Duhova svake godine u Gorjanima kod Đakova održava se ''Proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana'', zaštićenog nematerijalnog dobra upisanog na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

U vrijeme turskih osvajanja, Turci su prodrli i u Gorjane. Stara legenda kaže da su Turci zarobili sve muškarce u selu, a njihove su se žene obukle u šarenu odjeću, na glave stavile muške šešire okićene umjetnim cvijećem i u ruke uzele srpove i kose, te tako obučene otišle pred turski tabor. Turci su pomislili da su došli duhovi, uplašili se i pobjegli. I tako su gorjanske žene oslobodile svoje muževe, očeve i braću. Od tada su se isto tako oblačile na blagdan Duhova, u spomen na taj događaj. Taj je događaj zadržan do današnjih dana u izvornom obliku. Jedina promjena je to što se sada oblače djevojke koje u rukama, umjesto srpova i kosa, nose sablje.

Običaj Ljelja u Gorjanima se vrši na blagdan Duhova. Nekada su se djevojke okupljale u kući jedne od sudionica, u popodnevnim satima. Kada bi se sve okupile, kretale su u ophod po selu, posjećujući sve kuće gdje su ulazna vrata bila otvorena. Tu su pjevale i plesale, a domaćini su ih darivali. U novije su vrijeme uvedene neke male promjene. Zadnjih nekoliko godina, od kad je običaj obnovljen, gorjanske ljelje na blagdan Duhova idu na sv. Misu nakon koje pred crkvom plešu kolo uz pratnju tamburaša. Iz crkvenog dvorišta kreću u ophod po selu. Posjećuju domove sumještana koji su izrazili želju da ih Ljelje posjete.

Pri vršenju običaja sve su djevojke odjevene jednako svečano u šarenu svilenu odjeću, zapravo kostim Ljelja. Stupnjuje ih mjesto koje zauzimaju, a označavaju ih sablje i cvjetne kape kao kraljeve odnosno bijeli vjenčići u kosi kao kraljice.

U Hrvatskoj je taj običaj bio raširen na području Slavonije, Srijema i Baranje. Običaj se se u većini mjesta počinje gubiti već ‘koncem 19. stoljeća. U Gorjanima je, uz pauzu od 1956. do 2005. u izvornom obliku zadržan do današnjih dana. Godine 2007. običaj Ljelje iz Gorjana proglašen je kulturnim nematerijalnim dobrom pod zaštitom UNESCO-a, s pravima i skrbi nad tim dobrom koje je pripalo kulturno-umjetničkom društvu ”Gorjanac” iz Gorjana.

U 2018. godini ovaj običaj se održava 19. i 20. svibnja uz slijedeći program:

19. svibnja 2018. godine (subota)

-        15:00 sati - kuhanje čobanca za goste i učesnike programa u parku ''Generala zbora Imre Agotića'' uz TS ''Tamburaši sa srcem''

-        20:00 sati - Kulturno umjetnički program na otvorenoj pozornici u parku ''Generala zbora Imre Agotića''

    • HKUD ''Kolo'', Subotica
    • HKUD ''Seljačka sloga'', Prelog
    • TS ''Tamburaši sa srcem''

20. svibnja 2018. godine (nedjelja)

-       9,30 sati – okupljanje i spremanje ljelja u KTC ''Lucija Karalić''

-       11,00 sati – Sveta misa u crkvi ''Svetog Jakova''

-       12,00 sati – ophod ljelja kroz Gorjane

Organizator ''Proljetnog ophoda ljelja'' je KUD ''Gorjanac'' iz Gorjana, a suorganizatori su DVD Gorjani, LD ''Lisica'' Gorjani, NK ''Budućnost'' Gorjani, Udruga branitelja Općine Gorjani i Sindikat umirovljenika Općine Gorjani.

Tekst preuzet od: KUD ”Gorjanac” Gorjani

ophod ljelja

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

PRETRAŽI STRANICU

YT_WEATHER_
Đakovo
°CKARTA GRADA

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3