Nedjelja, Veljača 24, 2019
header tz

Ljetno kino u kolovozu prikazuje osam “festivalaca”

Wonderstruck Julianne Moore Oakes Fegley

WonderStruck (Muzej čudesa)

Zbog kolektivnoga godišnjeg odmora u Centru za kulturu, koji je tijekom cijele godine mjesto održavanja ne samo filmskih, već i scenskih, izložbenih i drugih programa, Đakovčani će do 3. kolovoza “pregurati” bez aktualnih ljetnih naslova na velikome platnu. Da poklonici sedme umjetnosti u sezoni odmora i školskoga ferija ipak ne ostanu uskraćeni, Centar za kulturu Đakovo u suradnji s Gradom ponovno tijekom kolovoza priprema Ljetno kino u amfiteatru Strossmayerovog perivoja s već u ovom trenutku poznatih osam “festivalaca” koji će ondje biti prikazani.

– Ljetnim kinom željeli smo oživjeti Veliki park u razdoblju poslije Đakovačkih vezova i bolje iskoristiti prostor prirodne pozornice i njenog okruženja. Projekcije će se prikazivati četiri vikenda, odnosno četvrtkom i petkom. Nakon dobrog prošlogodišnjeg iskustva i projekta koji je bio uspješan i koji su građani prepoznali kao zanimljiv i kvalitetan, odlučiti smo ove godine sve ponoviti, kaže zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Kino pod zvijezdama 9. kolovoza otvara “Odisej” 

Muzej čudesa, Dječak u oblacima, Božja volja, Wonder Wheel, Jacques Cousteau – Odisej, Moja ljubavna priča, Glazba tišine i Scream for Sarajevo; sve su filmovi ovjenčani nagradama s filmskih festivala, a Đakovčani će ih moći gledati besplatno i pod otvorenim nebom. Prvom projekcijom 9. kolovoza Ljetno kino otvara “Jacques Cousteau – Odisej”, biografska avantura o poznatom francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru, dok će večer kasnije (10. kolovoza) biti prikazan film “Božja volja”, zabavna drama o strahu švicarskog društva od promjene i borbi žena za jednakost s muškarcima i pravo glasa, doznajemo od zamjenika Francema koji, unatoč godišnjem odmoru, naglašava trud djelatnika Centra za kulturu oko pripreme Ljetnog kina i izbora naslova.

Filmske projekcije u Strossmayerovom perivoju lani je pratila dobra posjećenost, ležerna atmosfera i ponuda pića i hrane na okolnim štandovima, a tako će zacijelo biti i ovog ljeta.

Autor: Danijel Geošić

Izvor: Moje Đakovo

 

 

„Jacques Cousteau - Odisej“ - 09.08.2018. (četvrtak) u 21:00 sat

jacques cousteau odisej1 posterlarge

Film „Odisej“, spektakularna je filmska priča o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea iz 2016. godine. Film koji je hrvatske otoke Hvar, Vis i Biševo – na kojima su snimljene neke od najatraktivnijih scena, stavio u središte svjetske filmske produkcije; spaja Cousteauov životni pothvat i razvoj jedne turbulentne obiteljske priče. „Odisej“ donosi presjek događaja gotovo 30 godina iz Cousteauovog života, a dramsku okosnicu osim čuda podvodnog svijeta čini odnos sa suprugom Simone (Audrey Tautou) te dvojicom sinova, od kojih tragično stradalog Pihillipea glumi Pierre Niney.

Režija: Jérôme Salle

Scenarij: Jean-Michel Cousteau (knjiga), Albert Falco

Uloge: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou

Zemlja: Francuska

Žanr: avantura, biografski

FESTIVALI I NAGRADE:

-  Dodjela nagrada César 2017. - nagrada za najbolji zvuk 

-  Dodjela nagrada Globes de Cristal 2017. - nominacija za najbolju glavnu glumicu (Audrey Tautou) i najboljeg glavnog glumca (Lambert Wilson)

 

 

 

„Božja volja“ - 10.08.2018. (petak) u 21:00 sat

the divine order

Zabavna drama o strahu od promjene i borbi za jednakost. Politički vođe u Švicarskoj još su se 1970. godine pozivali na 'božanski poredak' kao razlog tome zašto žene ne mogu imati pravo glasa. Ovu nevjerojatnu stranicu u povijesti redateljica Petra Biondina Volpe istražuje pričom o Nori, neupečatljivoj kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja. Kada Nora organizira seoski sastanak u kojem poziva ljude da podrže žensko pravo glasa, sumještani počinju ismijavati i maltretirati njezinu obitelj. Unatoč snažnom otporu, ona uspijeva okupiti lokalne žene koje kreću u štrajk i napuštaju svoje domove i obitelji.
Glumci koji su zaslužni za ovaj fantastičan film su: Marie Leuenberger (Nora), Maximilian Simonischek (Hans), Rachel Braunschweig (Theresa), Sibylle Brunner (Vroni). Producenti: Reto Schaerli i Lukas Hobi.

FESTIVALI I NAGRADE:

-  Film Club's The Lost Weekend 2017 - Najbolja glumica, Najbolji strani film, Najbolji glumački ansambl

-  Glasgow Film Festival 2018 - Nominacija za Nagradu publike

-  Mill Valley Film Festival 2017 - Nominacija za Nagradu publike

-  Palm Springs International Film Festival 2018 - Nominacija za nagradu FIPRESCI za najbolji film na stranom jeziku

-  San Diego International Film Festival 2017 - Nagrada publike (Best Global Cinema)

-  Satellite Awards 2017 - Nominacija za najbolji međunarodni film.

 

 

 

„Wonder wheel“ - 16.8.2018. (četvrtak) u 21:00 sat

Wonder wheel

Priča o četiri karaktera čiji se životi isprepliću usred šušura i vreve zabavnog parka Coney Island tijekom 1950-ih - Ginny (Kate Winslet), melankolična, emocionalno nestabilna bivša glumica koja sada radi kao konobarica; Humpty (Jim Belushi) njen grubi muž, upravitelj ringišpila; Mickey (Justin Timberlake), zgodan mladi spasitelj koji sanja da postane dramski pisac; i Karolina (Juno Temple), Humptyjeva odsutna kćerka koja se skriva od gangstera u stanu svog oca…

Redatelj: Woody Allen

Uloge: Kate Winslet, Jim Belushi

Zemlja: SAD

Žanr: drama

 

FESTIVALI I NAGRADE:

-  International Nastro, Hollywood Actress Avard

 

 

 

„Muzej čudesa“ - 17.8.2018. (petak) u 21:00 sat

Muzej čudesa

Temeljen na istoimenom proslavljenom romanu autora Briana Selznicka, radnja filma „Muzej čudesa“ prati Bena i Rose, dvoje djece iz različitih vremenskih razdoblja koji potajno sanjaju o tome da im životu budu potpuno drugačiji. Ben žudi za ocem kojeg nikada nije upoznao, dok Rose sanjari o tajanstvenoj glumici čiji život prati putem svog vlastitog albuma. Kada Ben otkrije misteriozni trag u vlastitoj kući, a Rose pročita intrigantni naslov u novinama, njih dvoje kreću u potragu za pronalaskom onoga što im fali u životima, a rezultat će biti nešto što nitko od njih niti u najboljim snovima nije očekivao...

Redatelj: Todd Haynes

Uloge: Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams, Millicent Simmonds

Scenarist: Brian Selznick

Producent: Pamela Koffler,, John Sloss, Christine Vachon 

Zemlja: SAD

Žanr: avantura

FESTIVALI I NAGRADE:

Internacional Cinephile Society Awards 2017. – Najbolji redatelj

-  Cannes Film Festival 2017. – Nominacija za nagradu Zlatna palma

 

 

 

„Scream for Sarajevo“ - 25.8.2018. (subota) u 21:00 sat

Scream for sarajevo

Godine 1994. Sarajevo je bio pod opsadom. Među svim tim ludilom, dva pripadnika Ujedinjenih naroda: britanski vojni časnik i još jedan Britanac koji je radio za UN-ov vatrogasni odbor - odlučili su uvjeriti globalnu rock zvijezdu Brucea Dickinsona iz Iron Maidena da dođe i održi koncert. Scream for Me Sarajevo donosi upravo tu priču na veliki ekran. Priča o glazbenicima koji su riskirali svoje živote kako bi održali koncert.

Redatelj: Tarik Hodžić

Uloge: Bruce Dickinson, Alen Ajanović, Esad Bratović, Mirza Ćorić

Zemlja: BIH

Žanr: dokumentarni, glazbeni

FESTIVALI I NAGRADE:

-  Najbolji dokumentarni film na CIMM Festivalu

-  Nagrada DOKUarta

 

 

 

„Dječak u oblacima“ - 30.8.2018. (četvrtak) u 21:00 sat

Cloudboy

Niilas je 12-godišnjak koji živi sa svojim ocem i ne sjeća se majke od kada zna za sebe. Kada je došlo ljeto prisiljen je provesti vrijeme s majkom koja živi među Saamima, narodom na ruralnom sjeveru Švedske. Unatoč toploj dobrodošlici, Niilas se povlači u sebe i jedino tko ga uspijeva izvući iz ljušture je njegova polusestra Sunnà. Saami se bave uzgojem sobova, no kada jedan sob nestane Niilas se pridružuje potrazi i postepeno otkriva svoje korijenje u najuzbudljivijem ljetu svojega života. Film je smješten na prostoru švedskog sjevera i u tom očaravajućem krajoliku se bavi istraživanjem odnosa između prirode, životinja i čovjeka te njihovog međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Režija / Scenarij: Meikeminne Clinckspoor

Uloge: Daan Roofthooft, Ayla Gáren Audhild P. Nutti, Geert Van Rampelberg

Zemlja: Belgija, Nizozemska, Švedska, Norveška

Žanr: obiteljski

FESTIVALI I NAGRADE:

-  Kristiansand International Children's Film Festival 2017 - Nagrada EFCA

-  TIFF Kids International Film Festival 2017 - Nominacija za najbolji film

 

 

 

„Moja ljubavna priča“ - 31.8.2018. (petak) u 21:00 sat

The big sick

Pakistanski stand-up komičar Kumail Nanjiani i studentica Emily Gardner zaljube se, no zbog porijekla iz različitih kultura suočavaju se s nizom problema. Kada Emily iznenada oboli od misteriozne bolesti Kumail se mora suočiti s njezinim dinamičnim roditeljima, očekivanjima od strane svoje obitelji i vlastitim emocijma.

Redatelj: Michael Showalter

Producent: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani

Uloge: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Adeel Akhtar, Anupam Kher

Zemlja: SAD

Žanr: komedija, romantika

FESTIVALI I NAGRADE:

-  Nagrada nezavisnog duha za najbolji prvi scenarij

-  BFCA Nagrada po izboru kritičara

 

PROJEKCIJE LJETNOGA KINA ODVIJAJU SE NA POZORNICI STROSSMAYEROVOGA PARKA. ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN.

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3