Nedjelja, Veljača 24, 2019
header tz

U srpnju 2018. godine grad Đakovo dobio LiveStreaming kameru - uživo sa Trga J. J. Strossmayera u Đakovu

dakovo 1

Đakovo je srce Slavonije, a katedrala srce Đakova!

Obrisi joj dotiču oblake pa se preko slavonske ravnice posjetiteljima Đakova ukazuje već s 10-ak kilometara udaljenosti. Smještena je na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i najznačajniji je spomenik grada Đakova te najljepša katedrala od Venecije do Istanbula.

Đakovačka je katedrala među najmlađim u Hrvatskoj,a istodobno i najistočnija biskupska, katolička stolna crkva, uz granicu Istoka i Zapada. No korijeni su joj duboko u povijesti i sežu sve do u 13. stoljeće. Katedrala je sačuvala izvorni izgled iako je tijekom povijesti pretrpjela mnoga razaranja. To je najveće graditeljsko djelo velikog đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera i to je bio njegov najvredniji projekt života.

7 milijuna cigli raspoređeno je duž 84 metra visine, a u temeljima je 395 pilona od slavonskog hrasta. Radovi su trajali 16 godina jer je Strossmayer čekao vrhunske majstore iz cijele Europe. Katedrala je građevinsko remek-djelo čiju unutrašnjost krase mnoge freske stvarane rukama najvećih svjetskih majstora onog doba.

Impresivna je i kripta ispod zemlje u koju stane 5000 ljudi. U kripti katedrale je i grobnica biskupa Strossmayera kao i biskupa prije i poslije njega. Tako je tijelo njezina tvorca zauvijek smješteno u njezine temelje.

Od mjeseca srpnja 2018. godine, pratite uživo sve što se događa na Trgu J. J. Strossmayera, putem LiveStreaming kamere, na slijedećem linku:

https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/dakovo-katedrala

 

IZVOR: https://www.livecamcroatia.com

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3