Srijeda, Prosinac 01, 2021
header tz

Prezentacija projekta ''Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine''

45744364 1875688279180439 8748191814596427776 o

Prigodom opsežnih arheoloških istraživanja koja su više godina vođena na trasi autoceste u okolici Slavonskog Broda, Đakova i Osijeka, te prigodom drugih zaštitnih arheoloških istraživanja nađena je velika količina arheološkog materijala, različitih predmeta, ponajviše ulomaka keramičkih posuda, kao i djelomično očuvane ili cijele keramičke posude. Restauracija arheološkog materijala jedan je od najvažnijih zadataka nakon završetka arheoloških istraživanja jer se radi na prevenciji zaustavljanja daljnjeg propadanja predmeta koji je uglavnom pri samom pronalasku i vađenju iz zemlje u lošem stanju, ali isto tako važan je rad na rekonstrukciji posude. Kako bi se obradila velika količina keramičkog materijala: lonaca, poklopaca, bokala, tava, zdjela, pekva, čaša, kupa, tanjura i različitih drugih posuda bila je organizirana Terenska arheološka radionica u Đakovu i Bizovcu Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je djelovala od 2007. do 2011. kad je raspuštena. U okviru radionice radilo se na obradi, preparaciji, konzervaciji te restauraciji različitog materijala, a ovdje u ovome radu donesene rekonstruirane posude restaurirala je dipl. rest. konz. kipar Jesenka Ricl. U mnoštvu različitih predmeta iskopanih prilikom arheoloških istraživanja, obično se samo jedan dio objavi u monografijama te u znanstvenim i stručnim publikacijama, a još se manji dio izloži kako bi bio vidljiv dostupan svima. (Filipec; 2015.)

Upravo zato, potaknuti člankom dr. Krešimira Filipeca: Postavljeni stol s kasnosrednjovjekovnim i novovjekovnim posudama nađenim prigodom arheoloških istraživanja u Slavoniji, objavljenim u Reviji Đakovačkih vezova 2015., u suradnji Turističke zajednice Grada Đakova i Srednje strukovne škole Antuna Horvata, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i grada Đakova, pokrenut je multidiciplinarni projekt „Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine“, u kojem se prikazuje nepoznato bogatstvo i bogata tradicija koja se može vezati uz pojam stola, čije je primarno značenje „komad pokućstva s radnom površinom najčešće izrađenom od daske“, a sekundarno on označava važan predmet oko kojeg se okuplja ne samo obitelj, već i gosti i svi drugi koji dolaze u prostor u kojem se takav predmet nalazi.  

45777750 1875689649180302 5431742313439166464 o

Sadržaj projekta:

Nakon istraživanja koja su obavili strukovni nastavnici više zanimanja (drvna struka, tekstilna, graditeljska, prehrambena, strojarska, ugostiteljska, učenička zadruga) u suradnji s profesorima povijesti i povijesti umjetnosti u Školi, odredio se sadržaj projekta, kojeg se želi realizirati u cijelosti, u skladu sa svim značenjskim poljima pojma „srednjovjekovni stol“. Načinit će se stol i stolice u stolarskoj radionici koji će biti replika uzoraka srednjovjekovnih modela iz hrvatskih muzeja ili iz literature.  Nastavnice tekstilne struke izradile su tekstilnu opremu stola, prvenstveno stolnjake prema srednjovjekovnim modelima. Nastavnici graditeljske struke u suradnji s učeničkom zadrugom, od gline, drveta ili drugih materijala izradili su u školskim radionicama replike posuda koje su se koristile u to doba, odnosno koje su nađena na nalazištima u Đakovu i okolici. Strojarska struka je izradila replike noževa, žlica, vilica i ostalog pribora koji se koristio u to vrijeme. Nastavnici ugostiteljske i prehrambene struke pozabavili su se pripremom hrane, istraživanjem recepata i načinom pripreme i posluživanja hrane i serviranjem tipičnih srednjovjekovnih jela i kolača. Pokušala su se napraviti takva jela i kolači koja se mogu brendirati kao zaštitni znak prostora u kojem živimo i koja je moguće u nekim oblicima prezentirati na sajmovima, smotrama i posebnim prezentacijama.

46001292 1875688579180409 6797184366129709056 o

Osnovna ideja projekta je na temelju povijesnih i kulturnih činjenica stvaranje turističkog proizvoda koji će omogućiti valorizaciju tih činjenica. Uz projekt će biti izrađena i kuharica s receptima prisutnih jela na srednjovjekovnom stolu. U budućnosti projekt će služiti za prezentaciju destinacije, kao turistički proizvod destinacije i manifestacija i poslužiti će destinaciji i ugostiteljskim objektima za diferencijaciju svoje ponude.

Godina objave članka: 2018.

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3