Utorak, Lipanj 02, 2020
header tz

Šokačko kolo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 6. prosinca 2018. godine donijelo rješenje kojim se utvrđuje da Šokačko kolo ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica, a prema preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, na sjednici održanoj 21. i 22. studenog 2018. godine, utvrdilo je da Šokačko kolo ima svojstvo kulturnog dobra.

Šokačko kolo je tradicijski ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju. Vještina izvođenja i danas se prenosi usmenom predajom. U prošlosti se izvodilo uz tradicijske instrumente poput gajdi ili tambure samice, da bi se tokom 20. stoljeća razvila praksa izvođenja uz pratnju tamburaškog sastava. Značaj kola u izricanju šokačkoga identiteta očituje se u brojnim izvedbama i lokalnim inačicama toga kola, od kojih je velik broj zapisan u izdanjima tijekom 20. i početkom 21. stoljeća.

Spontane izvedbe podrazumijevaju plesanje, odnosno igranje šokačkoga kola u različitim svečanostima poput svadbi, vjerskih svečanosti ili neformalnih druženja, kad se kolo izvodi da bi označilo poseban trenutak u društvenom događaju. U tim izvedbama plesače koji žele zapjevati deseterački dvostih ne prate melodijske teme, tj. mogu slobodno zapjevati u bilo kojem trenutku žele.

Ukoliko se kolo izvodi kao dio organiziranog nastupa, najčešće je na samom kraju točke, jer ga se smatra reprezentativnim i tipičnim plesom ovog dijela Hrvatske. Scenske izvedbe najčešće nisu spontane, nego je unaprijed dogovoren i uvježban plesni korak, tekstovi deseteračkih napjeva, poskočica, kao i njihov broj.

Zaštitom ovoga nematerijalnog dobra, zajednice iz Slavonije, Baranje i Srijema, dobit će dodatnu i važnu potvrdu o vrijednosti tradicije, kao i poticaj za očuvanjem dobra i prenošenje na mlađe generacije. Samim time, određene sastavnice šokačkoga kola, koje se danas u određenoj mjeri zapostavljaju poput poskočica ili individualne interpretacije plesnog koraka, doživjet će svoju revitalizaciju.

Šokačko kolo je neizostavan dio repertoara folklornih skupina u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Ministarstvo kulture je donio popis nositelja nematerijalnoga kulturnog dobra ''Šokačkog kola'', a to su:

  1. ZAKUD Vinkovci - Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, Trg Vinkovačkih jeseni b.b.,32 100 Vinkovci
  2. SAKUD Đakovštine - Savez kulturno-umjetničkih društava Đakovštine, Matije Gupca 30, 31 400 Đakovo
  3. FOLKLORNI ANSAMBL BRODA, Radnički trg 5, 35 000 Slavonski brod

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3