Utorak, Kolovoz 16, 2022
header tz

Likovni natječaj Malih vezova 2019. - Natječaj za najbolje likovne radove djece predškolske dobi i učenika osnovnih škola

Folklorni odbor Đakovačkih vezova, ispred organizatora manifestacije Đakovački vezovi, Grada Đakova i Turističke zajednice grada Đakova, poziva Vas i Vašu djecu/učenike da i ove godine sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Cilj inicijative je uključiti u vezovska događanja što veći broj djece s područja Grada Đakova i Đakovštine.

 

Tema ovogodišnjeg natječaja je TRADICIJSKO GRADITELJSTVO U ĐAKOVŠTINI.

Cilj ovoga likovnog natječaja je potaknuti učitelje i učenike na istraživanje slavonskih tradicijskih kuća te gospodarskih i drugih građevina unutar kuće i dvorišta (avlije, tarabe, ambara, ganjka, trijema, stare štale, štaglja, kokošinjca, bunara, đerma, vanjskih peći ili njihovi detalja: pročelja, zida, prozora, vrata…).

Cilj je slikarskim i crtačkim tehnikama oživjeti baštinu tradicijskih slavonskih kuća i dvorišta te osvijestiti njezinu prisutnost i vrijednost u našim svakodnevnim životima. Učenici će uočiti, istražiti i izraziti tok i karakter crta, gradbene crte, dinamiku toplih i hladnih boja, slikarske i crtačke teksture, ritam strukturnih crta, ritam oblika, ritam boja i ornament.

Neposrednim promatranjem takvih kuća ili fotografija, djeca će istražiti, otkriti vizualne i oblikovne odrednice slavonskih tradicijskih kuća i dvorišta, primjerice: gradbene crte na čardaku, štaglju; kontrast boja na zidu, crte po toku i karakteru na zidu, krovu; ritam i izmjenu stupova, prozora na ganjku; ornament (biljni, životinjski, geometrijski), i sl.

Kao motivacija mogu vam poslužiti fotografije, postojeće stare kuće u selima Đakovštine, a makete takvih kuća možete pronaći i u Muzeju Đakovštine u dijelu stalnoga postava koji je posvećen tradicijskom graditeljstvu.

Natječaj je otvoren do 14. lipnja 2019. godine, a prijaviti se mogu samo POJEDINAČNI radovi učenika osnovnih škola i vrtića s područja Grada Đakova i Đakovštine.

Natječaj će biti proveden u tri kategorije, prema uzrastu djece:

a) Vrtići i predškola

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tempere

b) Razredna nastava

Tehnike: pastele (masne boje), vodene boje, tuš i pero, tempere i kombinacije zadanih tehnika

c) Predmetna nastava

Tehnike: vodene boje, tuš i pero, tempere, kolaž papir i kombinacije zadanih tehnika

 

Propozicije natječaja su sljedeće:

  1. Svaka škola i dječji vrtić samostalno organizira sudjelovanje djece i učenika u natječaju.
  2. Na POLEĐINI likovnog rada (nikako na samom radu) potrebno je označiti naziv škole ili dječjeg vrtića, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e- mail mentora, ime i prezime djeteta, razred ili skupinu.
  3. Radove je potrebno dostaviti u Turističku zajednicu grada Đakova, najkasnije do 14. lipnja 2019. godine.
  4. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas, mag. educ. art., Marija Gačić, mag. ethnol., Maja Nikačević, dipl. uč.
  5. Prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade. Radovi se ne vraćaju.
  6. Najbolji radovi bit će nagrađeni, a svi radovi bit će izloženi na zajedničkoj izložbi o kojoj ćete biti pravovremeno obavješteni.
  7. Svako će dijete/učenik i njegov mentor dobiti zahvalnicu za sudjelovanje u natječaju.

             

Za sva dodatna pitanja vezana uz likovni natječaj stojimo na raspolaganju putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona: 091/979-3331.

Folklorni odbor Đakovačkih vezova

Likovni natječaj Malih vezova 2019. - Natječaj za najbolje likovne radove djece predškolske dobi i učenika osnovnih škola – PREUZMI DOKUMENT

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3