Utorak, Kolovoz 16, 2022
header tz

Natječaj Đakovačkih vezova (Mali Vezovi) za najbolje likovne radove djece predškolske i osnovnoškolske dobi s područja grada Đakova i Đakovštine

OSNOVNIM ŠKOLAMA GRADA ĐAKOVA I ĐAKOVŠTINE

DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA ĐAKOVA I ĐAKOVŠTINE

 

Folklorni odbor Đakovačkih vezova poziva Vas i Vašu djecu/učenike da i ove godine sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Cilj je inicijative u vezovska događanja uključiti što veći broj djece s područja Grada Đakova i Đakovštine.

            Tema je ovogodišnjeg natječaja PORTRET ŠOKAČKE OBITELJI.

Obrazloženje teme: Obiteljske fotografije predstavljaju pravo etnološko blago. Iz sadržaja fotografije možemo saznati mnoštvo informacija: broj članova obitelji, područje življenja, bračni status, običaje koji su njegovani tijekom života, a s obzirom na to kako su se odijevali i materijalni status obitelji.

Ove je godine omogućeno učenicima da se okušaju u crtanju i slikanju jednog od prvih i najvažnijih likovnih motiva – portreta. Portret u likovnim umjetnostima (slikarstvu, kiparstvu, grafici i fotografiji) označava prikaz određene osobe s njezinim fizičkim obilježjima i psihičkim izrazom. Portret može prikazivati samo lice ili glavu (profil, poluprofil, tri četvrtine profila, en face), poprsje, lik do koljena ili cijelu figuru.Portret ima ogroman značaj u povijesti umjetnosti. Prikazom osoba saznajemo kako su osobe izgledale, kako su se odijevale pa čak i kakav im je bio karakter. 

Ključni pojmovi: crta, tok i karakter crta, ploha, kompozicija, proporcija, ornament, ritam.

Tehnički podaci:

-plošno oblikovanje/2D.

 

Likovne tehnike: olovka, tuš i pero, lavirani tuš, kreda, ugljen, pastele, masne boje, kolaž papir, tempere, gvaš, akvarel, linorez, karton tisak, monotipija i kombinacije.

Likovni radovi vrednuju se prema sljedećim elementima:

originalnost ideje i poruke (individualni izraz i izbjegavanje šablonskih i stereotipnih prikaza)

likovni jezik/jasnoća poruke/primjena ključnih pojmova

primjena likovno-vizualne tehnike.

 

Kao motivacija mogu vam poslužiti fotografije koje se nalaze u prilogu ovog poziva ili neke druge fotografije koje sami pronađete.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine, a prijaviti se mogu samo POJEDINAČNI radovi učenika osnovnih škola i vrtića s područja Grada Đakova i Đakovštine.

            Natječaj će biti proveden u tri kategorije, prema uzrastu djece:

a) vrtići i predškola

b) razredna nastava

c) predmetna nastava.

 

Propozicije su natječaja sljedeće:

1. Svaka škola i dječji vrtić samostalno organizira sudjelovanje djece i učenika u natječaju.

2. Na poleđini likovnog rada potrebno je naznačiti naziv škole/dječjeg vrtića, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e-adresu mentora, ime i prezime djeteta,                        razred/skupinu.

3. Radove je potrebno dostaviti u Turističku zajednicu grada Đakova, najkasnije do 31. svibnja 2021. godine.

4. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas, mag. educ. art. Predsjednica povjerenstva, Ivana Dević, mag. ethnol. et anthrop.,        kustosica etnološke zbirke u Muzeju Đakovštine, Maja Nikačević, dipl. uč., organizator i član.

5. Prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade. Radovi se ne vraćaju.

6. Najbolji radovi bit će nagrađeni, a svi radovi bit će izloženi na zajedničkoj izložbi o kojoj ćete biti pravovremeno obavješteni.

Za sva dodatna pitanja vezana za likovni natječaj stojimo na raspolaganju putem e- pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona: 091/979-3331.

Folklorni odbor Đakovačkih vezova

Fotografija 3

 

Fotografija 1

 

Fotografija 2

 

Fotografija 4

 

Fotografija 5

 

Fotografija 6

 

Fotografija 7

 

Fotografija 8

 

Fotografija 9

 

Fotografija 10

 

Fotografija 11

 

Fotografija 12

 

Fotografija 13 

 

Fotografija 14

 

Fotografija 15

 

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3