Utorak, Kolovoz 16, 2022
header tz

Najbolje uređeni poslovni objekti / prostori na temu 28. Đakovačkih bušara

Poziv za uređenje poslovnih objekata / prostora na temu Đakovačkih bušara, objavljen 13. siječnja 2022. godine na Internet stranici TZG Đakova, predvidio je prijavu svih zainteresiranih poslovnih objekata (prodavaonice odjeće, obuće, mješovite robe, cvjećarne, pekarnice i ostale poslovne objekte) na području grada Đakova da se uključe u aktivnost uređenja svojih poslovnih prostora na temu 28. Đakovačkih bušara. Svi zainteresirani su se mogli prijaviti putem prijavnice do 3. veljače 2022. godine slanjem iste na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , koja je obuhvaćala i slanje privole za prikupljanje i obradu osobnih podataka te izjave o suglasnosti za korištenje fotografija. Uređenje je moglo biti moderno ili tradicionalno.

Povjerenstvo u sastavu Roman Brzica, fotograf, Marija Burek, direktorica TZG Đakova i Kristina Milković, Ured gradonačelnika (Grad Đakovo), izvršilo je terenski pregled ukupno pristigle dvije prijave, 4. veljače 2022. godine, te donijelo odluku o najboljima na temelju originalnosti, kreativnosti, duhovitosti i načinu uređenja:

 

1.Mjesto: KONZUM

Tema: Vukojevački starcevi

Prostor uredio: Stjepan Juriša

Vukojevački starcevi su pokladni običaj koji se već 22 godine njeguje u selu Vukojevcima nedaleko od Našica. Zvonjavom, pjesmom, maskiranjem mještana pronosi se veselje i oživljavaju stare uspomene, zbližavaju se ljudi te promiče i njeguje kulturno nasljeđe Vukojevčana. Velike poklade počinju rano ujutro kada kroz selo prolaze najavljivači. Nekoliko muškaraca oblači stare bunde naopako tako da se vidi vuneni dio, oko struka stavljaju klepke, na glavu rgače, a u ruci nose čule. Najavljivači najavljuju da će se taj dan održavati poklade. Za to vrijeme neoženjeni mladići spremaju se u starceve. Oblače duge gaće i košulje. Na noge obuvaju bakandže i kamašne. Na kožni pojas, kajiš, vežu od 5 do 7 zvonaca različite veličine, na sredinu s prednje strane najveća, a sa strane i na leđa manja. Pojas se omota tkanicom. Na košulju se oblači crni somotski frosluk, preko leđa se pričvrsti u tri ćoška složena vezena maramica, a maramice se stavljaju i na bokove. Na glavu stavljaju rgaču. Starcevi bi tijekom dana protrčali selom kako bi, prema tradiciji, otjerali zimu, prizvali proljeće i lijepo vrijeme te potjerali zlo i nevolju.

 

3v

4v

5v

6v

 

2.Mjesto: CAFFE BAR CAPE TOWN

Tema: Afričko pleme Zulu

Prostor uredila: Martina Čolak

Afričko pleme Zulu odabralo je Cape Town za svoje omiljeno mjesto za "Bušarenje" ove godine. Ionako ugodan ambijent obogatili su veselim i šarenim kostimima…ali to nije sve, večeras (5.2.) pripremaju za sve Bušare dobre ritmove. Recite DA vikendu u CAPE TOWN-u.

 

4

5

6

Zahvaljujemo dobitnicima na prijavi i sudjelovanju.

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3