Utorak, Listopad 04, 2022
header tz

O GASTRONOMIJI I VINIMA

Croatia turist gastro ponuda üobanacU Đakovu, kao i u cijeloj Slavoniji, njeguje se posebna gastronomska tradicija. Kroz dugi niz godina stanovnici ovoga kraja očuvali su tradicionalna jela kojima se danas ponose. Kulin, šunka, kobasica, slanina i čvarci postali su brand i neizostavni gastronomski užitak u kojemu bi svaki  gost trebao uživati. Tradicionalni način proizvodnje ovih delicija pridonosi njihovoj originalnosti te Đakovo i Đakovštinu ističe kao poseban gastronomski dragulj.

Čuvar ove tradicije na području grada Đakova je udruga kulinara ”Đakovački kulin”, jedna od najvećih udruga ovakve vrste u Republici Hrvatskoj.

Medenjaci, šape, paprenjaci, makovnjače, orahnjače te neizostavne pogačice i salenjaci dio su tradicionalnih slavonskih kolača koji svojim mirisima i okusima starije vraćaju u djetinjstvo, a mlađe pozivaju na kušanje starih specijaliteta. Slavonski stol oduvijek je krasilo obilje i bogatstvo ponude, a tako je ostalo i do današnjih dana.

Vjerne tradicijskoj ponudi, manifestacijske aktivnosti nezaobilazno serviraju starinska jela.

Ugostiteljsku ponudu upotpunjuju i drugi klasični restorani i pizzerije sa sve bogatijim gastro-izborom.

vina svaU đakovačkim vinima uživaju istinski ljubitelji vina već više od dvije tisuće godina. Od tada pa do današnjih dana teče priča o vinogradarstvu ovoga kraja. Počeci vinarske i vinogradarske tradicije đakovačko-osječke nadbiskupije sežu u predtursko doba, a nakon oslobađanja od Turaka osobito obnavljaju biskup Petar Bakić sadnjom vinograda u Trnavi, proširuje ih biskup Josip Čolnić. Biskup Antun Mandić osniva vinograde u Mandićevcu , na obroncima Krndije, a biskup Josip Juraj Strossmayer gradi podrume u Trnavi i Mandićevcu. Nizala su se stoljeća, dolazili i odlazili gospodari, ali su ostajala poznata, priznata, kvalitetna i vrhunska vina đakovačkog vinogorja.

Takav višetisućljetni kontinuitet najbolja je potvrda dobre i stalne kakvoće vina đakovačkog vinogorja ali još vrednija i čvršća potvrda odlične kakvoće su mnogobrojna visoka priznanja na svjetskim izložbama. Posjetite vinsko-turističku cestu „Mandićevac“i vinsko-turističku cestu „Zlatarevac“u Trnavi i izaberite nešto iz bogate ponude ovisno o raspoloženju i prepustite se čarima uživanja.

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3