Manifestacije

NaslovnaManifestacije

Raznolikost i široka ponuda brojnih događanja i manifestacija u gradu Đakovu oduševit će svakog posjetitelja.

Svatko može pronaći nešto za sebe. Ukoliko volite  tradiciju folklora,  programe za djecu, gastronomske manifestacije, sportska događanja… dođite u đakovački kraj i odaberite manifestaciju u kojoj želite uživati i sudjelovati.

ĐAKOVAČKI BUŠARI

Početkom veljače kada zimska hladnoća okuje naše gradove i sela na ulicama našega grada pojavljuju se Bušari. To znači da je vrijeme poklada i karnevala, te da uskoro dolazi korizma, vrijeme žalosti, odricanja i pokore. Zato prije toga dugog razdoblja treba izbaciti iz sebe sve ludosti koje nas opterećuju.

U to pokladno vrijeme u đakovštinskom kraju maskirani bušari su obilazili po kućama i domaćinima izvodili koje kakve dosjetke i pjesme, a za uzvrat ih je domaćin kuće darivao. Potaknuti ovom tradicijom 1994. godine u Đakovu je osnovan karneval koji danas nosi ime Đakovački bušari.

26

Đakovački bušari su manifestacija zabavnog tipa gdje se predstavlja tradicija vezana uz korizmeno vrijeme, običaje, hranu i način življenja, i na taj način se čuva od zaborava.

Sama manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasice i centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke.

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 3 000 sudionika iz svih krajeva, a program prati petnaestak tisuća ljudi.

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima. Sve na kraju završava plesom pod maskama u velikom pokladnom šatoru postavljenim posebno za tu prigodu.

U okviru Đakovačkih bušara, dodjeljuju se nagrade grupama u slijedećim kategorijama za najbolje u svojoj kategoriji: dječji vrtić, predškolska skupina, školska skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska odrasli/djeca.

Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova. Organizatori ove manifestacije su Turistička zajednica Grada Đakova (koja je osnivač ove manifestacije) i Grad Đakovo.

 

DIONIZIJEV FESTIVAL

Međunarodni susret kazališnih i lutkarskih akademija u Osijeku i Đakovu održava se u mjesecu ožujku.

Dioniz okuplja nekoliko stotina sudionika iz deset europskih zemalja.

Riječ je o nizu predstava, radionica, predavanja i inih događanja koje studenti, asistenti i nastavnici svih akademija održavaju tijekom sedam dana na nekoliko lokacija u Osijeku i Đakovu.

USKRŠNJI GASTRO FEST

Turistička zajednica Grada Đakova u suradnji s Udrugom kulinara ”Đakovački kulin” Đakovo pod pokroviteljstvom Grada Đakova organizira Uskršnji Gastro fest – Predstavljanje eno-gastronomske punude Grada Đakova u mjesecu travnju. Proizvodi se nude u smislu: uređene izložbe, prezentacije i degustacije i prodaje po minimalnim cijenama.

Na Uskršnjem gastro festu sudjeluju proizvođači hrane i pića, razne udruge, OPG-ovi, proizvođači suvenira i turističkih artikala. Može se vidjeti, degustirati ili kupiti razlličite vrste vina, rakije, meda, kolača, kulinovih seka, suvenira i ostalih sličnih proizvoda. Za vrijeme ovog gastro festa objavljuju se rezultati ocjenjivanja kulinove seke – potom degustacija, dodjela pehara i medalja.

STROSSMAYEROVI DANI

Kulturna manifestacija u svibnju je posvećena liku, djelu, idejama i porukama đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera,1815.-1905.

Obuhvaća znanstvene skupove, izložbe slika i skulptura, koncerte klasične glazbe, predstavljanje knjiga…

IVANJSKI KRESOVI

Predstavljaju smotru običaja vezanih uz blagdan Svetog Ivana u mjesecu lipnju.

Na pozornici u Strossmayerovom parku nastupaju kulturno-umjetnička društava s područja Slavonije koja njeguju ivanjske običaje. Manifestacija se održava uz vatru, simbol pomoći suncu koje poslije ravnodnevnice počinje gubiti snagu. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Ivanjski kresovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta. Organizator Ivanjskih kresova je Savez kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje.

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim izložba i degustacija kruškovače-vilijamovke te gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

29

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju).

U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije” te Jazzvez-a, Međunarodnog festivala jazz glazbe u Đakovu.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji – svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom ”Slavonijo, zemljo plemenita” sa bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005. te godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu
Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

Manifestacija Đakovački vezovi je manifestacija koja je Statutom Grada Đakova definirana kao manifestacija iznimnog značaja i važnosti za Grad Đakovo i za regiju.

Kao dugogodišnje suorganizatore pojedinih programa u okviru ove manifestacije ističemo: Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Maticu hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika, Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, Muzej Đakovštine, Udrugu kulinara ”Đakovački kulin”, Udruženje obrtnika…

Vrijednost ove manifestacije za grad Đakovo i cijelu Republiku Hrvatsku prepoznaju predsjednik RH, predsjednik Sabora RH, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Osječko-baranjska županija, TZ Osječko-baranjske županije i mnogi drugi.

Đakovo se oduvijek zove i jest ”Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije…čarolija gastronomije, zvuka i običaja…što upravo ovom manifestacijom obuhvaćamo i slavimo i čuvamo od zaborava.

 

ĐAKOVAČKO LJETO

Obuhvaća splet kulturnih, sportskih i zabavnih priredbi koje obilježavaju kolovoz u gradu Đakovu.

ZVONILA SU ZVONA KATEDRALE NAŠE

Ovim događajem obilježava se 21. obljetnica oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122. brigade HV-a u Đakovu. Održava se u mjesecu rujnu.

TRADICIJSKO-OBRTNIČKI SAJAM ĐAKOVO EXPO ”ZLATNE RUKE” I IZLOŽBA JABUČINI DANI

Tradicijsko-obrtnički sajam ”Đakovo Expo -Zlatne ruke” i izložba Jabučini dani (županijska, regionalna i međunarodna izložba jabuka) su jesenske manifestacije (listopad) u Đakovu, srcu Slavonije, s velikim brojem posjetitelja, zadovoljnim izlagačima, izložbenog, edukativnog, natjecateljskog i prodajnog karaktera. Đakovo je postalo tradicionalno mjesto okupljanja voćara i tradicijskih obrta.

Organizator tradicijsko-obrtničkog sajma ”Đakovo Expo – Zlatne ruke” je Turistička zajednica grada Đakova a organizatori županijske, regionalne i međunarodne izložbe jabuka – Jabučini dani  su Poljoprivredna savjetodavna služba i udruga voćara ”Voćar Đakovština”.

Na sajmu će sudjeluju tradicijski obrti iz nekoliko županija slavonske regije. Sajam ima i međunarodni karakter.

Značaj sajma Đakovo Expo ”Zlatne ruke” je u tome da se  na najbolji mogući način predstavi ono što je u srcu same Slavonije i njezinog stanovništva – tradicijski obrti (kovač, kazandžija, proizvodi od pruća, bačvar, postolar…), bogatstvo kulturne baštine i ručnog rada.

Cilj sajma ĐAKOVO EXPO ”ZLATNE RUKE” je okupiti na jednom mjestu tradicijske obrte te sudionike koji se bave ručnim radom (zlatovez, heklanje, necanje, proizvodi od komušine, izrada nošnji…) te na taj način donijeti krajnju korist i samim sudionicima i posjetiteljima.

Posjetitelji i sudionici sajma se putem raznih seminara, prezentacija i radionica (npr. radionica lončarstva, lepoglavske čipke) animiraju te na jedan interaktivan način upoznaju s kulturom i tradicijom ovog kraja.

Za vrijeme sajma održava se i natjecanje najljepše osmišljenog izložbenog prostora.

”Đakovo Expo – Zlatne ruke” te Jabučini dani su jedinstveno mjesto predstavljanja, međusobnog upoznavanja i razmjene iskustava proizvođača i potrošača.

SMOTRA POVIJESNIH I GRAĐANSKIH PLESOVA I STAROGRADSKIH PJESAMA HRVATSKE

Ministarstvo kulture RH je donijelo odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru.

Oko Sv. Kate (krajem studenoga) svake godine od 1998. u Hrvatskom domu u Đakovu održava se Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima. Sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske. To je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini. Savez KUD-ova Slavonije i Baranje, Turistička zajednica Grada Đakova i Grad Đakovo su osnivači i organizatori ove priredbe.

SVOME GRADU ZA BLAGDANE

Niz različitih priredbi: koncerti, izložbe, predstave, sajmovi, tribine…građankama i građanima grada Đakova povodom blagdana.

SILVESTARSKA NOĆ

Nakon cjelogodišnjih obaveza i odricanja kraj godine je vrijeme za rezimiranje rezultata i opuštanje. Prijelaz iz stare u novu godinu prigoda je za zajedničko, ali neobavezno okupljanje na ulicama grada i veselje do zore. Po uzoru na mnoge europske gradove Nova godina se u Đakovu od 1998. godine dočekuje u miru i veselju uz glazbu i šampanjac na đakovačkom Korzu.

Okupi se na poznatoj đakovačkoj promenadi i do 10 000 ljudi želeći u društvu svojih prijatelja, sugrađana i gradskih čelnika ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Za raspoloženje se uvijek dobro pobrinu đakovački glazbenici. Osnivači i organizatori Silvestarske noći su Turistička zajednica Grada Đakova i Grad Đakovo, koji na zadovoljstvo svih priredi bogati vatromet.

IZBORNIK