ADRIANA VUKOVIĆ POSTALA SVJETSKA PRVAKINJA U BRAZILSKOM JIU-JITSU

Od 29. svibnja do 1. lipnja kalifornijski gradić Long Beach bio je domaćin otvorenog svjetskog prvenstva u brazilskom jiu-jitsu, najprestižnijem i najmasovnijem natjecanju kada je riječ o ovom borilačkom sportu, u kojem je cilj protivnika rušenjem što prije dovesti u parter, te ostvariti pobjedu bodovnom razlikom ili njegovom predajom, uslijed primjene tehnika gušenja (rukama, nogama ili kimonom), poluga na ruke ili poluga na noge.

Jedina predstavnica Hrvatske koja se ondje borila, bila je mlada Đakovčanka Adriana Vuković, koja je ostvarila povijesni rezultat za Hrvatsku, osvojivši prvu našu zlatnu medalju u ovom borilačkom sportu.

Adriana je nastupila u lakoj kategoriji do 56,5 kg juniorske (juvenile) konkurencije plavih pojaseva, koja je i najjača juniorska konkurencija prije prelaska u seniorsku dobnu skupinu – adult.

Izvrsnom prezentacijom tehnike u parteru, Adriana je uspjela doći do finala gdje je na bodovnu prednost pobjedila jednu od ponajboljih borkinja ove kategorije, Amerikanku Kylee Madison Roque, zlatnu s nedavno održanog Panameričkog prvenstva. Srebrna medalja tako je pripala spomenutoj Roque, dok je broncu osvojila, također Amerikanka, Brooke Lynn Nancy Albauer.

Tako je Adriana nakon europskog i istočnoeuropskog, u ovoj godini došla i do svjetskog zlata u svom matičnom sportu – brazilskom jiu-jitsu, čime je postala najtrofejniji hrvatski borac i prva na rang listi svjetske BJJ federacije.

Ovom prigodom, đakovački Brazilian Jiu-Jitsu klub posebno se želi zahvaliti gradonačelniku grada Đakova g. Zoranu Vinkoviću i Gradu Đakovu, g. Čiki Šimiću i poduzeću „Univerzal Đakovo“, te ravnatelju đakovačke Gimnazije g. Zlatku Mrkiću, bez čije pomoći odlazak na ovo prvenstvo nebi bio moguć.

Kako ističu Adrianini treneri Davor Počijak i Željko Vuković, Adriana se naporno pripremala za ovo natjecanje, poglavito unazad dva mjeseca kada je imala i dva treninga dnevno. Koliko smo joj uspjeli tempirati formu pokazala je i na ovom natjecanju, gdje je jednostavno dominirala ovom kategorijom i u tehnici i u kondiciji.

Sljedeće veliko natjecanje Adriana bi trebala odraditi u talijanskom gradiću Assisi, gdje se od 19. – 27. lipnja održava Prvenstvo Europe za kadetkinje. S obzirom na to da je Adriana aktualna kadetska prvakinja Hrvatske i u klasičnom boksu, očekujemo kako će ovih dana od Hrvatskog boksačkog saveza dobiti poziv za ulazak u državnu boksačku reprezentaciju, te u Italiji braniti boje Hrvatske i u ovom borilačkom sportu.10438533_889201751095158_1823506359911747279_n

IZBORNIK