Gradu Đakovu ''brončana ruža Europe''

Grad Đakovo dobitnik je još jedne cijenjene europske nagrade. U konkurenciji 1.700 gradova Europe koji su ove godine kandidirani ispred kontinentalne asocijacije za cvijeće i krajobraz Entente florale Europe, Đakovo je, proteklog vikenda na svečanosti proglašenja u mađarskom gradu Szazhalombatta osvojio “brončanu ružu Europe”.

Sama nominacija je bila veliki uspjeh no osvojena bronca za naš grad je potvrda da smo prepoznati i u europskim okvirima, kada je u pitanju ukupna uređenost grada. Naime, strogi ocjenjivački kriteriji obuhvaćali su uređenost i hortikulturna obilježja, ali uz to ocjenjivalo se i kvalitetu života građana te parkovnu arhitekturu, plansku dokumentaciju povezanu sa brigom o okolišu, kao i edukaciju i rad udruga i ustanova poput vrtića i škola na način da se procjenjivalo koliki je njihov svakodnevni utjecaj na ukupnu kvalitetu života u Đakovu.

Ova prestižna nagrada dokaz je da u Đakovu postoji sinergija grada i turizma jer ovo nije nagrada samo za turistički dojam, nego i za sve ostalo što grad Đakovo nudi svojim građanima. Biti dijelom nagrađenih i dijelom Europe koja prepoznaje značaj zelenila i vanjskog uređenja velik je uspjeh za naš grad. Stoga ovim putem gradonačelnik Zoran Vinković još jednom upućuje zahvalu svim sugrađankama i sugrađanima koji su doprinijeli tome da se Đakovo odlikuje uređenim okolišem i gradskim prostorom u cjelini, ali i cjelokupnom kvalitetom življenja i estetskom izvrsnosti koja je prepoznata i u europskim okvirima.

Čestitka je upućena i Gradu Ninu koji je osvojio srebro u kategoriji gradova i mjesta do 3000 stanovnika. Gradonačelnik Vinković sve Đakovčanke i Đakovčane poziva da se uključe u najveći projekt koji je pred nama, a to je dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture 2020. godine za što je kao grad istaknuta kandidatura.

EntenteFlorale
IZBORNIK