Sakralni objekti

NaslovnaSakralni objekti

Katedrala Sv. Petra

znamenitosti_katedrala2Na Strossmayerovom trgu nalazi se, najljepša katedrala između Venecije i Istanbula, kako ju je nazvao papa Ivan XIII, najznačajniji kulturni spomenik grada Đakova. Zasluge za izgradnju katedrale, koja je trajala od 1866. do 1882., pripadaju biskupu Josipu Juraju Strossmayeru. Đakovačka katedrala je remek djelo izgrađeno u romaničko-gotičkom stilu. Katedralu krase brojne slike, skulpture i freske te čak 7 oltara. Glavni oltar posvećen je katedralnom patronu sv. Petru. Jedna od najvećih vrijednosti katedrale su orgulje na pjevačkom koru sa velikom rozetom u pozadini. Katedrala je sačuvala izvorni izgled iako je tijekom povijesti pretrpjela mnoga razaranja.

[dopts id="13"]

 poveznica za više detalja o katedrali

Biskupski dvor

znamenitosti_biskupskidvor

Biskupski dvor zapravo je dvorac izgrađen u 18. stoljeću u kasnobaroknom stilu, a danas je rezidencija đakovačkog nadbiskupa i mjesto glavnih biskupijskih institucija i ureda. Jednokatna dvokrilna građevina smještena je južno od kat

edrale sv. Petra i s njom zatvara zapadnu stranu glavnog đakovačkog trga. Unutrašnjost palače krase reprezentativni saloni urešeni portretima biskupa i drugim vrijednim umjetninama.

Kaptolske/kanoničke kurije

znamenitosti_djakovackekurije

Kanoničke kurije iz 18. stoljeća, smještene na Strossmayerovom trgu, građene su jedna po jedna u kasnobaroknom stilu. Povod gradnji bila je povelja Marije Terezije izdana povodom sjedinjenja Bosanske i Srijemske biskupije.

Bogoslovno sjemenište

znamenitosti_sjemeniste

U ovoj secesijskoj građevini koja se nalazi na Strossmayerovom trgu 1806. godine, biskup Antun Mandić osnovao  je najstariju visoko školsku ustanovu u Slavoniji i Baranji. Krasi ju kapela sa korom izgrađena u hambarskom stilu s drvenim krovom. Danas Bogoslovno sjemenište možemo gledati na dvije razine. Ono je ustanova koja skrbi o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata te je dom ljudima koji u njemu žive: bogoslovi i poglavari.

poveznica za više detalja

Crkva Svih Svetih

znamenitosti_crkvasvihsvetih

Pretpostavlja se da je sagrađena u 14. stoljeću kada se spominje kao župna crkva sv. Lovre. U vrijeme vladavine Turaka pretvorena je u džamiju (Ibrahim-pašina džamija), koja je sačuvana i kasnije pretvorena u katoličku crkvu Svih Svetih. Posebna ljepota ovog jedinstvenog objekta u cijeloj Hrvatskoj je unutrašnjost u bizantsko – maurskom stilu. Nalazi se na trgu dr. Franje Tuđmana.

Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa

samostan_sestara_sv_kriza_2

Biskup Voršak povodom blagoslova samostana napisao je: ”Ovaj novi samostan, nalazi se na uglu dviju ulica, a zidan je, kako vještaci kažu, u empire-slogu. Impozantna je to građevina, sa visokim prizemljem na dva kata, sa vješto i ukusno izrađenim pročeljem i sa visokim mansardnim krovom”. Tako uz vitke tornjeve Strossmayerove katedrale grad Đakovo resi i samostan Sestara sv. Križa u čijem je sklopu i crkva Presvetog Srca Isusova. Ovaj kompleks je najljepši primjer secesije u istočnom dijelu Hrvatske. Već cijelo stoljeće ove građevine uljepšavaju grad.

poveznica za više detalja

Samostanska crkva Presvetog Srca Isusova

Crkva Milosrdnih sestara sv. Križa koja se nalazi u sklopu samostana a sagrađena je 1908. godine i blagoslovljena je 14. rujna iste godine. Zemljište za gradnju crkve kao i samostana darovao je sestrama biskup Josip Juraj Strossmayer koji je i pozvao i sestre u Đakovo iz Švicarske. Crkvu krase drveni oltari ukrašeni pozlaćenim anđelima, cvijećem, lišćem i viticama. Crkva se ponosi i svojim zvonima koja navješćuju samostanske i crkvene svečanosti. Još jedno hvale vrijedno obilježje ove crkve su orgulje, postavljene 1942. godine, a imaju 3 manuala, 28 registara i pun pedal.

Crkva Dobrog Pastira

crkva-dobrog-pastira-sjever

Ugradnjom kamena temeljca u rujnu 1990. godine započela je gradnja crkve Dobrog Pastira, koja je trajala do travnja 1995. godine. Kamen temeljac, isklesan  u obliku ljiljana, uzet je od kamenja koji su u potresu 1964. pali sa zvonika đakovačke katedrale. Time je naglašena povezanost između katedrale kao majke svih crkava u Biskupiji sa novom crkvom Dobrog Pastira. Izgradnja crkve potpomognuta je od strane mnogih župljana.

poveznica za više detalja

Filijalna crkva u Pisku Sv. Ivana Krstitelja

Sagrađena 1976. godine za vrijeme biskupa Ćirila Kosa, a posvećena 1986. godine.

Grobljanska crkva Uskrsnuća Isusova

Gradnja crkve, u gotičkom stilu, započela je 1900. godine te je iste te godine i dovršena. Nacrt je izradio poznati sarajevski arhitekt Josip pl. Vancaš. Svoje ime crkva duguje oltarnoj slici koja je prikazivala prizor preslavnog Uskrsnuća Isusovog. Danas se ondje nalazi oltarna slika Gospe, oslikana također tematikom Uskrsnuća.

IZBORNIK