Kontakt | Nutzliche links

Montag, Juni 27, 2022
header tz

50. Đakovački vezovi / 4.6.-3.7.2016. – najava manifestacije

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim izložba i degustacija kruškovače-vilijamovke te gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju).

U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji – svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom ”Slavonijo, zemljo plemenita” sa bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005., godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2013. godine je proglašena za najboljom kulturnom manifestacijom na području Republike Hrvatske ''Doživi Hrvatsku – Experience Croatia'' od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.


Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

Kao dugogodišnje suorganizatore pojedinih programa u okviru ove manifestacije ističemo: Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Maticu hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika, Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, Muzej Đakovštine, Udrugu kulinara ”Đakovački kulin”, Udruženje obrtnika…

Đakovo se oduvijek zove i jest ”Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije…čarolija gastronomije, zvuka i običaja…što upravo ovom manifestacijom obuhvaćamo i slavimo i čuvamo od zaborava.

Iz programa izdvajamo:

4.6.2016.

9. folklorna manifestacija ''SELO MOJE NA BRDAŠCU''

Organizator: KUD  ''Kuševac'' Kuševac, školsko igralište (Osnovna škola Josipa  Antuna Ćolnića, P.Š. Kuševac)

Folklorna manifestacija ''LIPANJSKE VEČERI 2016.'' – BONAVITA

Organizator: Općina Trnava, KUD  ''Kondrićani'' Kondrić, nogometno igralište NK ''Rekord'' Kondrić u Kondriću

5.6.2016.

9. folklorna manifestacija ''SELO MOJE NA BRDAŠCU'' / Dječja smotra folklora

Organizator: KUD  ''Kuševac'' Kuševac, školsko igralište (Osnovna škola Josipa  Antuna Ćolnića, P.Š. Kuševac)

Koncert duhovne glazbe – Ulica pape Ivana Pavla II

10.6. – 12.6.2016.

10. MOTO SUSRETI – Organizator: MK ''Đakovo'', iza Strossmayerovog perivoja

17.6.2016.

''NEBESKI HVALOSPJEV'', Organizator: Udruga ''Roseta'' - Strossmayerov trg

18.6.2016.

Amaterski triatlon Borovik 2016 – Organizator: Planinarsko društvo ''Đakovo'', Jezero Borovik

29. BONAVITA – vinska manifestacija, Trnava

21.6.2016.

17. IVANJSKI KRESOVI – Strossmayerov park

22.6.2016.

Glazbeni program ''Šokadija gori 2'' – Vezovski šator

22.6. – 24.6.2016.

7. Đakovački rezovi – 13. Međunarodni Etno film festival ''Srce Slavonije'', projekcije, radionice, glazbeni program - Organizator: Đakovački rezovi i Foto Kino Klub Đakovo

25.6.2016.

11. međunarodna izložba starodobnih vozila i antikviteta – Organizator: Oldtimer klub Đakovo – Prostor ispred Katedrale Sv.Petra

26.6.2016.

''Mali vezovi'' – dječja folklorna manifestacija

26.6. – 30.6.2016.

GASTRO FEST ''ĐAKOVAČKI VEZOVI'' – Vezovski šator

26.6. – Lovački gulaš i lovačka jela

27.6. – ''Što su jeli i pili naši stari''

28.6. – Fišijada

29.6. – Đakovački čobanac

30.6. – Kulenijada

27.6. – 28.6.2016.

19. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara –  Hrvatski dom Đakovo 

29.6.2016.

Humanitarna nogometna utakmica – ĐAKOVAČKI VETERANI – HUMANE ZVIJEZDE – stadion Đakovo, HNK ''Đakovo Croatia''

30.6.2016.

Doček pola Nove godine – Vezovski šator

1.7. – 3.7.2016.

Konjička natjecanja – Državna ergela Đakovo / Pastuharna

1.7.2016.

Pučko crkveno pjevanje

Svečano otvaranje 50. Đakovačkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale

Glazbeni program – Vezovski šator

2.7.2016.

Đakovština u pjesmi i plesu / Nastup gostujućih skupina - Pozornica u Strossmayerovom parku

Glazbeni program – Vezovski šator

3.7.2016.

Svečana povorka sudionika ulicama Đakova - Od Malog parka do Strossmayerovog parka (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)

Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku

“Slavonijo, zemljo plemenita” - Pozornica u Strossmayerovu parku - Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše, momci i bećari)

Glazbeni program – Vezovski šator

Detaljni program sa terminima uskoro!

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

Besuchen Sie uns auf Facebook

CROATIA 365 - IZBORNIK

Mobile Anwendungen

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3