Contacts | Useful links

Friday, June 25, 2021
header tz

7. međunarodni đakovački neo-bop festival ''JazzVez''

Đakovo je poznato po mnogim tradicijama, ali tradicija jazz muzike i festivala vezanoga uz nju jedna je od najmlađih. Svejedno, ponosni smo istaknuti da je povezanost Đakova i jazza našla svoje mjesto i u osnovnoškolskim udžbenicima gdje je Đakovo opisano i kao grad u kojem se svira jazz. Zbog toga je odgovornost još i veća te je organizacija ovakvog događaja iznimno važna za Đakovo i njegovu okolicu.

Festival je svoje djelovanje započeo 2012. godine te je kontinuirano djelovao četiri godine. Nakon male pauze, ponovno je otvorio svoja vrata 2019. godine, u doba korona krize nije stao pa se tako i ove 2021. vraća na velika vrata. Ovogodišnji ''JazzVez'' održava se 29. svibnja na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom perivoju s početkom u 20:00 sati.

JazzVez

Do sada je uvijek imao međunarodni karakter pa su tako na pozornici “JazzVeza” nastupili jazz muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, većina je hrvatskih jazz muzičara također nastupila na ovom festivalu pa setako sjećamo i Matije Dedića, Saše Nestorovića, Jurice Vrandečića, Krunoslava Levačića, Adriana Bernobića, Zvonimira Šestaka, Ivara Robana, Davora Križića, Borka Rupene, Branka Sterpina, Miroslava Vujića, Big Banda “Hrvatske liječničke komore” i banda “Heatwave.” Uz to, nije na odmet spomenuti i idejnog začetnika i takozvanoga “spiritusa movensa” cijeloga festivala Antona Glasnovića, rođenog đakovčanina i liječnika koji je svake godine nastojao da festival bude sve bolji i bolji.

Od početka je koncept bio nastup jednog hrvatskog i jednog stranog benda, a suradnju su kasnije na istoj pozornici ostvarili na “jam sessionu” organiziranom u nekom od obližnjih kafića. Uz to, prvih su se godina organizirale i jazz radionice profesionalaca svim zainteresiranim đakovačkim muzičarima i to potpuno besplatno. Od prošle godine festival je ponovno probio granice, ali ovaj puta ne ne samo Hrvatske, već i svjetske jer je nastavljen u još užem idiomu, a to je neo-bop.

Naime, ne postoji na svijetu niti jedan neo-bop festival pa će ovo biti prvi neo-bop festival na svijetu. Razlog za to je što širinom ponude jazz festivali danas nastoje proširiti i publiku koja će ga posjetiti. No koncept “JazzVeza” nikada nije bila širina publike, već čistoća stila i kvaliteta muzike koju publika dobija odlaskom na koncerte, odnosno jednostavno rečeno – kvaliteta. Zbog toga smo odlučili od prošle godine započeti sa isključivim neo-bop estetskim izričajem, koji spada u širi jazz izričaj, ali se u današnje doba od njega razlikuje. Upravo zbog ovoga razloga, publika koja dođe na festival sa sigurnošću zna što će slušati, bez neugodnih iznenađenja.

Sudjeluju:

“Jazz Continuo – Glazba Boška Petrovića” (SLO/HR)

Vid Jamnik (SLO) – vibrafon
Primož Grašič (SLO) – električna gitara
Mario Mavrin (HR) – električni bas

Jazz Continuo

 

Sastav je oformljen u čast našem najslavnijem jazz muzičaru, vibrafonistu i skladatelju Bošku Petroviću. Ove se godine obilježava 10. obljetnica njegove smrti pa je prilika da u Đakovu čujemo njegovu muziku tim interesantnija i smislenija. Njegov sastav i dalje živi i radi te promovira i njeguje njegovu muziku. Od “starijih” članova njegovog sastava tu su Mario Mavrin iz Zagreba i Primož Grašič iz Kranja. Oni su bili Boškov izbor mnogih godina njegovog djelovanja i jedini su “opunomoćeni” svirati njegovu muziku onako kako ju je on zamislio. No još važnije od toga, u bendu se nalazi i njegov najperspektivniji učenik Vid Jamnik, slovenski vibrafonist koji trenutno živi, školuje se i radi u New Yorku i jako dobro zna što je bila Boškova muzika, kako se ona svira, ali i što je neo-bop stil kao takav.


“Sterptet” (HR)

Branko Sterpin (HR) – truba
Luka Vrbanec (HR) – alt saksofon
Carlos Fagin (HR) – klavir
Nenad Mirt (HR) – kontrabas
Sebastian Stell (HR) – bubnjevi

sterptet 360x320

 

“Sterptet” je naziv kojega pulski trubač Branko Sterpin koristi za svoje kombo sastave od 2012. godine. Pod tim su se nazivom otada pojavljivale različite postave, a prošle se godine ovaj sastav uobličio u kvintet sastavljen od pulskih jazz glazbenika. Kvintet je ponajviše inspiriran hard bop estetikom i rado svira jazz standarde no ne zazire ni od sviranja originalnih skladbi članova benda Brojne nastupe bilježi uglavnom na području istarskog poluotoka, ali ga se povremeno može vidjeti i čuti na Kvarneru.

 

JazzVez 7 Plakat page 0

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3