Contacts | Useful links

Saturday, September 25, 2021
header tz

Koncert Pedra Ribeira Rodriguesa u Đakovu

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Samostan milosrdnih sestara sv. Križa Đakovo pozivaju Vas na koncert Pedra Ribeira Rodriguesa Između dva svijeta: portugalska i hrvatska glazba za gitaru 24. srpnja, subota, u 20:00 sati na ljetnoj terasi Centra Amadea.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizatori su Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Samostan milosrdnih sestara sv. Križa Đakova.

Ulaz je slobodan.

Pedro Ribeiro Rodrigues klasični je gitarist iz Portugala koji je, baš kako i naziv koncerta govori, između dva svijeta jer je čvrsto povezan s Portugalom i s Hrvatskom. Ovo mu je drugi koncert u Đakovu (prvi samostalni), a izvest će djela portugalskih i hrvatskih autora:


Carlos Seixas (1704. – 1742.):
Sonata br. 10 (obr. P. R. Rodrigues)
-Allegro
-Minuet


Sonata br. 21 (obr. P. R. Rodrigues):
-Largo
-Allegro


Ivan Padovec (1800. – 1873.):
Varijacije za gitaru na temu iz Schubertovog Trauerwaltzera op. 4


Slavko Fumi
ć (1912. – 1945.):
Nokturno


Fernando Lopes-Graça (1906. -1994.):
Partita
-Prelúdio
-Jota


António Victorino de Almeida (1940.):
Fantazija op.70


Sérgio Azevedo (1968.):
Sonatina za gitaru br. 1
-Con brio
-Intermezzo
-Caballeresco

 

Pedro Ribeiro Rodrigues radi kao solist, komorni glazbenik, pedagog i obrađivač glazbe. Na svom prvom nosaču zvuka (Numerica, 2013.) izvodi sonate Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru - što je jedina solistička gitarska snimka u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.
Iako mu je prva ljubav bila karate, koji je intenzivno po
čeo trenirati u dobi od 4 godine, stariji ga je brat ubrzo podučio sviranju nekoliko instrumenata. Nakon što je pjevao fado uz pratnju Joséa Fontes Roche, taj legendarni gitarist Amálije Rodrigues uvjerio je njegove roditelje da mu pruže formalno glazbeno obrazovanje.
Pedro Ribeiro Rodrigues školovao se kod Dejana Ivanovi
ća na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Mindeu, u Portugalu,
i s Darkom Petrinjakom na Muzi
čkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je inspirativne majstorske radionice kod Zorana Dukića, Carla Marchionea, Pabla Marqueza i Costasa Cotsiolisa.
Član je više komornih sastava, kao što su duo sa sopranisticom Tanjom Ruždjak i duo s flautisticom Matejom Šarlijom. Suosnivač je i gitarskog trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića.
Podu
čava gitaru i komornu glazbu u Zagrebu i Amsterdamu, suosnivač je i stalni predavač na Youngmasters festivalu u Samoboru, a svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.

 

Pedro Ribeiro Rodrigues

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

VISIT US ON FACEBOOK

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360eng

MOBILE APPLICATIONS

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3