Srijeda, Svibanj 25, 2022
header tz

PRIRODNE ATRAKCIJE

Đakovački parkovi 

Pjesma kaže kako Đakovo ima “dva parka i katedralu”, ali zapravo ih ima četiri – Park pobjede uz željeznički kolodvor, Mali park pored zgrade “Mimoza” ,“Veliki” ili “Strossmayerov” park, nastao prije gotovo dva stoljeća te park Mirka Kladarića, park na Vili, posvećen jednoj od najznačajnijih osobnosti đakovačke medijske i kulturne scene u drugoj polovici XX.stoljeća. Kao i u većem dijelu Hrvatske, u XIX.stoljeću ruše se srednjovjekovni bedemi i podižu parkovi i šetališta. Nastaje tada i tako i znameniti đakovački park, ukras i “pluća grada”, omiljeno šetalište, ali i mitsko mjesto održavanja “Đakovačkih vezova” i, ne najmanje važno, prvih ljubavnih sastanaka naraštaja Đakovčana.  Iako park danas svi nazivaju Strossmayerovim, njegov nastanak seže u vrijeme jednog drugog zaslužnog đakovačkog biskupa. Na porušenim obrambenim zidinama starog grada biskup Emerik Mirko Raffay (1816.-1830.g.) dograđuje južno krilo dvora, te  uređuje i vrt ispred južnog pročelja i započinje s uređenjem voćnjaka i sadnjom egzotičnog drveća. Tako nastaje jedan od najvažnijih prirednih ukrasa našega grada, u kojem se nalazi i pozornica Đakovačkih vezova s amfiteatralnim gledalištem koje se obilato ispunjava mnoštvom od 1967. od kada se u parku održavaju priredbe Đakovačkih vezova.

Na istaknutom mjestu u parku nalazi se i neobičan kamen za koji Đakovčani smatraju kako je riječ o meteoru. Nažalost, riječ je samo o kamenu rožnjaku „terestričkog“  podrijetla, najverojatnije zaostalom od gradnje katedrale, ali dovoljno zanimljivom da još uvijek golica maštu Đakovčanima i njihovim gostima.

Jezera…

Đakovo ima svoje prirodne oaze mira i tišine.

Spoj ugodnih raznolikosti i iznenađenja nekoliko je većih i manjih jezera na području Đakovštine, pogodnih za ribolov i šetnju njihovim obalama.

Izletnicima, ribičima i lovcima, jezera i šume Đakovštine pružaju užitak u nedirnutoj prirodi.

Ovo prirodno jezersko okruženje brižno čuva Zajednica športskih Ribolovnih udruga Đakovo.

Jezero „Borovik“ nalazi se zapadno od Đakova (između Našica i Đakova ) i dvokrakog je oblika.Borovik je jedno od najatraktivnijih mjesta za šaranski ribolov ( kapitalni šarani težine veće od 20 kg) i ribolov pastrvskog grgeča(težine 2 i više kg) u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.  Jezero Borovik je domaćin međunarodnog Carp Cupa gdje sudjeluju ribiči iz svih zemalja svijeta. Mjesto je bogato diskretnim uvalicama, koje jamče vlastiti kutak za Vas i Vašu obitelj/prijatelje, odlučite li se za bilo koji oblik zabave na njemu, od pecanja, do kupanja i roštiljanja. Idealno je za kampiranje. Prostranost staze uz jezero rasteže se gotovo 8 kilometara, te je poželjna ruta za rekreaciju u obliku biciklizma ili trčanja…

Jezero “Jošava“ nalazi se oko 2 km sjevero-sjeveroistočno od grada Đakova. Proteže se od željezničkog nasipa Đakovo-Osijek do umjetno podignute zemljane brane. Dužine je 4,5km i prosječne širine 200m. To je zapravo jedno umjetno jezero izgrađeno 1963/64. godine. Prvenstveno je namjenjeno za uzgoj riba, šport i rekreaciju.

Jezera Bajer se nalaze na zemljištu grada Đakova,ima ih četiri. Površine 4 h i dubine 5m. Bogati su svim vrstama plemenite i druge ribe. Nastali su eksploatacijom gline bivše ciglane. Dno je glina,a obrasli su potopljenim vrbama. Prava je rijetkost i bogatstvo blizine ovih jezera gradskoj urbanoj sredini…

Bajer

Jezero „Mlinac“ je akumulacijsko je jezero i nalazi se 12 km zapadno od Đakova na putu Đakovo- Đakovačka Breznica. Ukupna površina iznosi 13,60 ha. Vodena površina je nepravilnog oblika zbog nekoliko zaljeva i poluotoka. Površina jezera je čista. Vodenog bilja ima vrlo malo i to na rubovima. Bogato je svim vrstama plemenite i druge ribe.

MLINAC ZIMA

Zajednica športsko ribolovnih udruga Đakovo

IMG 0383Zajednica športsko ribolovnih udruga Đakovo osnovana je 1. veljače 1977. godine na osnivačkoj skupštini Zajednice, a osnivači su bili sva tri tadašnja Športsko ribolovna društva i njihovi predsjednici. ZŠRD Đakovo traje dakle već punih 29 godina s tim da je sadašnji naziv Zajednica športsko ribolovnih udruga Đakovo sa 5 društava koji djeluju u okviru Zajednice. Njihovi vrijedni članovi izgradili su lijepi ribički dom na najljepšem dijelu jezera Jošave te obnovili dom na jezeru Borovik. Spretni i vrijedni športski ribolovci na najljepši način predstavljaju  đakovački šport po Hrvatskoj – kao najbrojniji športski kolektiv u gradu, koji danas broji preko 650 članova. Zajednica športsko ribolovnih udruga Đakovo vrijedan je kolektiv športskih ribolovaca koji su gradu i zajednici osvojili bezbroj medalja, pehara i diploma i koji su svojom sposobnošću organizacije poznati po organizaciji niza športsko-ribolovnih manifestacija u gradu. Neke od najvažnijih su: tradicionalni Đakovački susreti športskih ribolovaca Slavonije i Baranje, Borovik Carp Cup, Storm Cup Borovik, kadetsko prvenstvo Hrvatske u športskom ribolovu, šaransko prvenstvo Hrvatske te mnoga ribolovna natjecanja županije i grada.

poveznica na web stranicu zsru-Đakovo

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3