Srijeda, Svibanj 25, 2022
header tz

UDRUGE

UDRUGA KULINARA ”ĐAKOVAČKI KULIN” ĐAKOVO

39U Đakovu, kao i u cijeloj Slavoniji, njeguje se posebna gastronomska tradicija. Kroz dugi niz godina stanovnici ovoga kraja očuvali su tradicionalna jela kojima se danas ponose. Kulin, šunka, kobasica, slanina i čvarci postali su brand i neizostavni gastronomski užitak u kojemu bi svaki  gost trebao uživati. Tradicionalni način proizvodnje ovih delicija pridonosi njihovoj originalnosti te Đakovo i Đakovštinu ističe kao poseban gastronomski dragulj.

Čuvar ove tradicije na području grada Đakova je udruga kulinara ”Đakovački kulin”, jedna od najvećih udruga ovakve vrste u Republici Hrvatskoj.

Udruga sudeluje u svim važnim manifestacijama na području grada Đakova a od 1988. godine u sklopu Đakovačkih vezova organizira ”Kulenijadu”.

Udruga trenutno broji oko 50-ak članova.

Način proizvodnje kulina:

Ne može se točno utvrditi početak proizvodnje kulina, ali se vjeruje da se kulin u seoskim domaćinstvima pravi preko 500 godina, a u mesnoj industriji od prije 300 godina. Za domaći autohtoni kulin koristi se svinjsko meso I. kategorije (plećka, vrat, malo buta i malo čvrstog masnog tkiva). Svinja treba biti stara oko dvije godine i teška preko 180 kilograma.

Meso svinje krupno se melje i ostavlja 48 sati na temperaturi 0 – 3 °C, tako da izgubi vlagu i ohladi se. Potom se dodaje sitno mljevena paprika (bez peteljki) i sol i sve to dobro izmiješa. Meso se nadjeva (puni) priručnim i profesionalnim strojevima u svinjsku katicu (slijepo crijevo) i veže špagom ili učvrsti u tri vrbove šibe.

Kulin se ostavlja 6 – 10 sati da se ohladi i iscijedi voda i zatim stavlja u pušnicu. Dimi se 3 – 4 lagana dima (na drvetu bukve ili graba) a dužina dimljenja ovisi o vlažnosti zraka i vanjske temperature. Nakon toga kulin poprimi smeđecrvenkastu boju i potom ga se premjesti u tamnu prostoriju s protokom zraka gdje klin zrije 5 – 6 mjeseci. Kada je kulin sazrio u presjeku je žarko crvene boje, ujednačene i kompaktne površine.

Izvornošću slavonskog kulena potvrđuje se da se kulin radi samo u Slavoniji i Baranji od svinjskog mesa i da se suši u pušnici te je kao takav zaštićen od strane Hrvatske gospodarske komore.

Kulin je nezaobilazni dio gastronomske ponude u Slavoniji i Baranji te u mnogim hotelima i restoranima diljem Hrvatske.

UDRUGA KULINARA ”ĐAKOVAČKI KULIN”

ADRESA: PETRA PRERADOVIĆA 25, 31 400 ĐAKOVO

TELEFON: +385 (0)31 813 391

PREDSJEDNIK: VLADIMIR ĆORIĆ 098/223-844

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3