Nedjelja, Prosinac 04, 2022
header tz

O ZNAMENITOSTIMA

znamenitosti katedralaU središnjem i najljepšem predjelu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo. Đakovo je najbolje obići pješice, a ponos grada vidljivi su tornjevi velebne katedrale koja zaštitnički natkriljuje grad.

Gotovo da i nema putnika namjernika koji ne zna za katedralu Sv.Petra i đakovačke lipicance, zaštitne znakove Đakova, prepoznatljivosti sačuvane pokoljenjima.

Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, u tolikoj mjeri da ih u jednom danu mogu samo razgledati, a ako ih žele bolje upoznati, moraju u gradu ostati duže. Unutar stare jezgre grada nalaze se brojni sakralni objekti koji se stapaju u prostor i čine sa brojnim drugim kulturno povijesnim spomenicima ovaj grad prepoznatljivim i jedinstvenim.

Središnja gradska ulica pape Ivana Pavla II ili popularni Korzo proteže se od katedrale Sv.Petra do crkve Svih Svetih. Uža gradska jezgra Đakova je i danas sačuvala svoje obrise koji su oblikovani u 18.i 19. stoljeću, u secesijskom stilu. Ta činjenica Đakovu daje poseban šarm i ostavlja pozitivan utisak na svakoga tko navrati u grad, posebice za lijepoga vremena kada glavna gradska ulica postane šetalište i mjesto druženja, gdje brojni kafići i slastičarne sa svojim terasama pozivaju na  svakodnevni kraći ili duži predah uz kavu ili neko piće.

Jedna od najpoznatijih zgrada u Đakovu, koja se  nalazi  na trgu dr. Franje Tuđmana, je zgrada Gradske uprave. Izgrađena je u secesijskom stilu, djelo je arhitekta Josipa Vancaša.

Početkom 21. stoljeća Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donosi odluku o zaštićenim spomenicima kulture na području grada Đakova:

  • Katedrala Sv. Petra
  • Biskupski dvor
  • Crkva Svih Svetih
  • Crkva preobraženja Gospodnjeg (Piškorevci)
  • 4 kasnobarokne kanoničke kurije
  • Secesijska zgrada Bogoslovnog sjemeništa
  • Zgrada gradske uprave
  • Spomenik Ivi Loli Ribaru
  • Katedralne orgulje

Zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u gradu Đakovu je Strossmayerov perivoj.

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3